МЛАДИМ АУТОРИМА ПРВЕ КЊИГЕ ОБЈАВИЋЕ ГРАД КИКИНДА И БКЦ

Град Кикинда и новомилошевачки Банатски културни центар, расписали су конкурс за објављивање три прве књиге младих аутора до 35 година. Конкурс је отворен до 1. јуна, а право учешћа имају ствараоци из наше средине, Србије, али и дијаспоре који досад нису објавили књигу. Аутори конкуришу са рукописима од којих ће жири у саставу: председник Милена Живков, чланица ГВ за образоване и културу, и чланови жирија Сенка Мудринић, организаторка програма КЦК и Радован Влаховић, књижевник и директор БКЦ, одабрати рукописе за објављивање књига. Интересанто је да су Милена Живков и Сенка Мудринић, ранијих година биле победнице конкурса који промовише младе и неафирмисане књижевне ствараоце. Конкурс је лане изостао због појаве короне:

– Конкурс је данас отворен, а трајаће до 1. јуна. Велика је част бити председник жирија. Ову награду освојила сам 2019. године. Овај конкурс, а посебно награда, младима отвара неке нове могућности. Многима је награда променила живот, баш као што је било у мом случају. Награда отвара врата у свет књижевности и пружа неке нове могућности – констатовала је Милена Живков. Надовезала се Сенка Мудринић. И она је признала да су јој учешће на овом конкурсу и награда пуно тога пружили:

– Као неко ко је од овог конкурса почео да пише и добио прилику да добије прву књигу, сматрам да је ово сјајна прилика која се пружа младим ствараоцима. Надам се лепим и квалитетним рукописима. Овакве конкурсе треба неговати и подржавати – навела је она. Радован Влаховић, књижевних и директор Банатског културног центра, захвалио се граду Кикинди што је препознао значај овог конкурса:

– Досад смо објавили више од 20 књига, а могу да кажем да су сви млади аутори и данас веома успешни. Учесници конкурса и аутори којима смо штампали прву књигу имају плодоносне и успешне каријере – рекао је Влаховић. Ово је 12. по реду конкурс, а књиге ће бити издате до краја октобра.

Извор: Град Кикинда