МЛИН У СОНТИ ДОБИО НОВОГ ВЛАСНИКА

Некада је скоро свако насељено место имало свој млин, а данас је то права реткост. Производњу брашна углавном обављају велики индустијсјки млинови, јер нема ни производње пшенице која би попунила капацитете мањих, наводи РТВ.

Млин у Сонти некада је био препознатљив по квалитету брашна, а и ако није био у функцији више година,постоји могућност да обнови првобитну делатност, јер је добио новог власника.

Некада је свако насељено место у апатинској општини и шире имало свој млин, али сонћански је био специфичан по квалитету добијеног брашна. Некадашњи радници овог млина спомињу да је млин саграђен 1928. године, те да није био у функцији скоро две деценије.

Мештани Сонте само се сећају како се некада сејала пшеница по околним њивама и доносила у млин, који је имао капацитет прераде 600 вагона годишње, а брашно имало златни квалитет.

„Били смо током 70-тих и 80-тиг година 20. века популарни и сви они који држе до квалитета долазили су код нас из целе регије. Са променама у систему све је добило неке нове форме, а то се односи и на млинарство. Људи су стекли и нове навике, а сеоско становништво није више типично на село, јер више воле продати предати вишак жита и новац ставити у џеп, а брашно куповати колико коме треба у продавницама“, изјавио је за РТВ Милан Шарац, некадашњи радник млина.

Драган Козлина, млинар у пензији каже да је цео век радио у сонћанском млину.

„Пре је била повратна мељава на 50 метара и зато је брашно из Сонте било изузетно квалитетено и тражено“ рекао је Козлина и додао:

„Некада је био дугачак ред испред млина, дружили су се по целу ноћ људи свих нација и генерација. Никоме се није журило, нико се није свађао, и село је било живо, али данас тако више није. Некада су сви радили и примали плате редом, све је било другачије. У селу сада живе претежно стари мештани, док млади траже друге послове и будућност.“

„Овај млин је био понос села, где су људи доносили вишак житарица и у летње време то комерцијализовали. Брашно је готово свакодневно одлазило од Брчког до Добоја, а наш камион од носивости осам тона је свакодневно одвозио брашно из млина. Такође, брашно нам се одлично продавало у Словенији и шире“, истако је Милан Шарац.

Како је протеклих деценија већа потражња за за хлебним брашном самлевеним на традиционална начин, стари млинови су место да се жито меље на квалитетан и здрав начин. Сонћански млин је продат пре неколико дана, а од новог власника Горана Вуковића из Сонте сазнали смо да старом млину, који је прилично девастиран, планира вратити стару делатност и сјај.

Извор: РТВ