“МЛИНОВИ КОЈИ МЕЉУ, ПУТЕВИ КОЈИ СПАЈАЈУ”

Кикиннда, за конзервацију и рестаурацију комплетног дрвеног механизма Суваче, али и за доградњу новог објеката у дворишту, у ком ће се продавати сувенири и одржавати радионице, кикиндском Народном музеју опредељено је нешто више од 101.000 евра. Средства су обезбеђена преко ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Мађарска:

– Пројекат “Млинови који мељу, путеви који спајају” започео је 1. марта ове, а трајаће до 31. марта наредне године. Значајан део средстава утрошиће се и за увођење струје, воде и канализације. Планирано је инсталирање видео надзора и алармног система, али и постављање изложбе у млинаревој соби – навела је Лидија Милашиновић, директорка кикиндског Народног музеја и додала да ће Сувача, након обимних радова и нових садржаја, коначно туристима постати доступнија:

– У току радног времена, посетиоци ће моћи да посете Сувачу и сазнају све о једином сачуваном млину на коњски погон у Србији. Чланицама удружење жена, али и нашим предузетницима, овај простор довољно је инспиративан за реализацију њихових пројеката. То ће оплеменити туристичку понуду Суваче и нашег града – указала је Милашиновић. Помоћник градоначелника Кикинде, Шандор Талпаи, навео је да је пројекат “Млинови који мељу, путеви који спајају” плод сарадње братских градова, Кишкунфелеђхаза и Кикинде, вредног нешто више од 437.600 евра:

– Пројектом су обухваћена још два мађарска места и Ором код Кањиже, а жеља нам је да створимо занимљиву међународну туристичку руту, с акцентом на сачуваним и рехабилитованим млиновима -изјавио је Талпаи. Презентацији пројекта “Млинови који мељу, путеви који спајају” присуствовали су и мађарски партнери. Кристина Ференци, менаџерка пројекта, навела је да ће они реконструосати ветрењачу у дворишту музеју у Кишкунфелеђхазу:

– Сви наши досадашњи заједнички пројекти показали су се сврсисходним и вредним сваке пажње. Кикинда није само наш братски град него и добар партнер – потврдила је она.

Извор: Град Кикинда