МНОГО ДОБРИХ ПРЕДСТАВА И ПРАТЕЋИХ САДРЖАЈА НА ОВОГОДИШЊЕМ „АРТ ТРЕМА ФЕСТУ“

„Трема у марту“, први сегмент традиционалног позоришног фестивала „Арт Трема Фест“, одржаће се од 22. до 25. марта 2018. године. Публика ће моћи да погледа осам представа, од којих ће шест бити у такмичарској конкуренцији. Тим поводом данас је у Градској кући одржана конференција за медије на којој су говорили координатор пројекта „Арт Трема Фест“ Золтан Фридман и асистенткиња координатора Сања Бошковић.

Колико интересовање влада за румски театарски фестивал, довољно говори податак да је за учешће на овогодишњем међународном позоришном фестивалу пристигло чак 107 пријава испитних студентских представа и професионалних ауторских пројеката. То говори довољно о самом угледу румског позоришног фестивала, који траје више од две деценије.

Према речима координатора пројекта и редитеља Градског позоришта Рума, Золтана Фридмана, 21. „Арт Трема Фест“ Рума, конципиран је у два сегмента, па тако имамо на репертоару студентске и представе академских позоришта, испитних и дипломских представа и са друге стране професионалне представе малих камерних форми, односно представе настале у копродукцијама са позориштима и установама културе.

„У овогодишњи фестивал укључили смо све установе културе, почевши од Културног центра „Брана Црнчевић“, Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ до Завичајног музеја Рума, у којима ће се играти представе, односно одржавати трибине и изложбе. На тај начин смо успели да Трема Фест изместимо на четири локације, а успоставили смо и приватно партнерство, па ће се једна радионица одржати у румском кафеу „Blue rock“. Веома је значајно и драго нам је што ће наши гости ове године бити присутни у Руми током читавог трајања фестивала. Град се на неки начин „отворио“ и то ће нам омогућити да остваримо тзв. community art, односно уметност заједнице“, изјавио је Фридман и нагласио да је у протекле две деценије на „Треми“ одиграно више од 300 позоришних представа, организовано сијасет позоришних изложби и презентација, а одржан је и велики број радионица, стручних разговора са уметницима и публиком у Руми.

Међународни карактер фестивала је у потпуности оправдан, каже Сања Бошковић и напомиње да ће се сваке фестивалске вечери на репертоару наћи по две представе. За награде ће се такмичити представе Културног центра Нови Сад, Академије уметности из Београда, Драма Театра из Ловича, Бугарска, ХНК из Мостара, Артопије из Скопља и Академије примењених уметности из Ријеке.

Фестивал ће у четвртак, 22. марта, отворити представа „Рума – Рума“, која је као пројекат домаћина Трема Феста, Градског позоришта Рума, настала пре 10 година. Публика ће сада у једној новој поставци, у овој представи која не улази у такмичарску категорију, на сцени видети 30-ак глумаца дечије и одрасле сцене, као и око 60 сарадника на овом комаду, које чине чланови ГТО „Бранко Радичевић“, Српског певачког друштва Рума, АНИП-а „Бранко Радичевић“ и вокалног састава румске Гимназије „Стеван Пузић“.

Током фестивала ће се као пратећи програми одржати изложба Позоришног музеја Војводине и Српског народног позоришта из Новог Сада, промоција књиге глумца Зијаха Соколовића, радионица „Тело као инструмент“, као и округли сто на коме ће учесници гостујућих представа изнети своја искуства и утиске. У част награђених, фестивал ће у недељу 25. марта, затворити представа Ирфана Менсура „Хор бечких дечака“ , у којој поред њега глуме Предраг Ејдус и Слободан Бода Нинковић. О наградама 21. „Арт Трема феста“, одлучиваће стручни жири који ће чинити Зијах Соколовић, драмски уметник, мр Мирослав Радоњић, театролог и Горан Цветковић, редитељ и позоришни критичар. Улазнице се могу купити по повољним ценама, комплет улазница за 8 представа износи 1.400 динара, док је појединачна улазница 250 динара. Улазница за представу у част награђених коштаће 500 динара.

Покровитељи румског позоришног фестивала су Општина Рума, Покрајински секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.