МОДЕРНИЗАЦИЈА СИСТЕМА ДАЉИНСКОГ ГРЕЈАЊА У РУМИ

Програм Немачке развојне банке KfW фаза 4 – имплементација рационализације система даљинског грејања у Србији завршен је данас.

Представници Немачке развојне банке KfW, пројект менаџери за Србију и Црну Гору и чланови Канцеларије задужене за имплементацију тог програма у Србији одржали су данас састанак у Градској кући, на којем је анализирана модернизација система даљинског грејања у нашем граду.

Рума је кроз програм КfW-a добила субвенцију у износу од 600.000 евра.

Представници КfW-a су са менаџментом ЈП „Стамбено“ обишли објекте у које су уложена средства и изразили су задовољство постигнутим резултатима, каже Живан Михајловић из ЈП „Стамбено“.

„У Руми је ова фаза почела 2012. године. Током примене је дошло и до измене инвестиционог плана, тако да уместо предвиђене реконструкције и доградње топловода и свега 17 топлотних подстаница, успели смо са 600.000 евра да модернизујемо још 17 топлотних подстаница и урадимо део реконструкције котларнице Спортске хале. За реконструкцију ове котларнице смо у ранијем периоду обезбедили још неких 80.000 евра средстава субвенције од Министарства за заштиту животне средине и око 42.000 евра из општинског буџета“, рекао је Михајловић.

Заједнички задатак КfW-а и ЈП „Стамбено“ био је да енергетски сектор учине еколошки повољнијим за животну средину и климу кроз промовисање енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.
„Са становишта заштите животне средине овим пројектом се омогућава да у централном делу Руме избацимо мазут и користимо гас који је и са еколошке и са финансијске стране далеко бољи енергент. Озбиљно ћемо се позабавити и проблемом котларнице у насељу „Тивол“, њеном модернизацијом, и то ће бити један од приоритета у наредном периоду“, каже Михајловић.

Досадашња грејна сезона се одвија по плану, а енергената ће бити довољно истиче директор ЈП „Стамбено“ Срђан Николић.

„Сутра наручујемо нови контигент мазута од 115 тона. Са том количином рачунајући сличне дневне температуре имаћемо залихе до 15. марта. Тренутна потрошња у поређењу са прошлогодишњом је мања. Ми смо у овом периоду имали 25 ледених дана, а јутарње температуре су биле 15 степени ниже него сада“, рекао је Николић и додао да је аутоматизација подстаница такође дала ефекат у уштеди енергената.

„Уштеда енергената се није негативно одразила на температуру у становима, која је, у односу на ону законску обавезу од 20 степени плус – минус 2 степена, у Руми увек на горњој граници“, поручио је Николић.

Извор: Општина Рума