МОГУ ЛИ ГЛИСТЕ ДОНЕТИ ЗАРАДУ?

Како РТВ преноси, производња високо квалитетног хумуса од калифорнијских глиста може бити профитабилан посао у будућности, истиче Чаба Фараго из Сомбора,  који каже да фармерски узгој није довољно распрострањен у нашој земљи. Ово је за њега покушај да произведе глистењак који се највише употребљава у производњи цвећа, поврћа и воћа, те види себе за неколико година и као извозника. Литар глистењака је 12 динара код нас, док је у иностарнству скупљи.

„Што се тиче Европе, глситењак је најбољи у Италији. Они су тамо и машине за прераду глистењака усавршили, јер је код њих та врста посла веома популарна, а код нас је једно време било популарно, а сада све мање то људи ради. Када би органски произвођачи почели више да користе хумус калифорнисјких глиста, онда би вероватно И многима било исплативо и занимљиво да се тиме баве“, каже за РТВ Фараго.

Калифорнијске глисте узгајају се у зрелом стајњаку којег разлажу при исхрани, а остатак који не усвоје у организму избацују као хумус. Посао није захтеван истиче овај произвођач.

„Имао сам среће да целу причу око калифорнисјких глиста нађем на интернету и тако почнем овај хоби. У почетку нисам имао појма шта то све уопште значи. Пре две године одлучио сам да купим два легла глиста које сам сместио на четири квадрата површине, а оне су прерадиле две тоне стајњака“, додаје он.

Чаба напомиње да су калифорнијске глисте попут малих фарми у којој раде квалитетни радници, јер 24 легла годишње могу да произведу до 15 кубика хумуса. Глистењак као основно ђубриво користи се као део супстрата за производњу расада и садница, као и за прихрану биљака током целе године.

Извор: РТВ