MOGUĆI NATPROSEČNI PRINOSI SOJE OVE SEZONE

Prema rečima stručnjaka, soja je razvila dovoljnu visinu, dovoljan broj spratova, cvetova i mahuna. Ratari kažu da bi otkupna cena trebalo da bude bar 40 dinara.

Proizvođači soje mogu da budu zadovoljni rodom soje za ovu godinu. Soja je dobila dovoljno vlage, padavine su bile dobro raspoređene, pa su ostvareni povoljni uslovi u najznačajnijim fazama rasta i razvoja. Prinos će biti dobar, iako će žetva početi ranije.

„Kada je nicala bilo je suvo, ali je kasnije došla kiša i u vreme nalivanja zrna bilo je dovoljno vlage“, kaže za RTV Milan Lugumerski, poljoprivrednik iz salaša Lugovo, dok Zvonko Lukić iz salaša Nenadić dodaje: „Čini mi se da su neke rane sorte počele prinudno da sazrevaju i to će uticati na prinos. Moraju se sejati i ranije i kasnije sorte, zbog kombajniranja“.

Prema rečima stručnjaka, soja je razvila dovoljnu visinu, dovoljan broj spratova, cvetova i mahuna. Procena je da se mogu očekivati natprosečni prinosi. Ono što visoke temperature mogu da učine jeste da ubrzaju zrenje. Dobro je što u zemljištu ima dovoljno vlage. U slučaju da dođe do smene sunca i kiše, to može da prouzrokuje problem, zbog otvaranja mahuna, osipanja i gubitka prinosa.

Međutim, problem je niska otkupna cena. Ratari smatraju da bi trebalo da bude bar 40 dinara. „Stara je 36 do 37 dinara, a za ovogodišnji rod najavljuju 35 dinara. To je za nas neprihvatljivo. Ne znam kako ćemo zaraditi mi koji dajemo velike arende“, kaže Lukić.

Izvor: RTV