МОНОДРАМА „ЛАЗАР“ ЗА СЈАЈ СТАРОГ И НОВОГ СРБОБРАНА

Радивој Парошки, председник општине Србобран, и Зоран Суботички, аутор монодраме „Лазар“, заједно су данас најавили извођење овог позоришног комада о Лазару Дунђерском, у Србобрану. Како је речено, ред је да права премијера комада буде изведена у месту из којег је кренула сага о Дунђерским, у месту у ком, у коначници, многи од чланова ове познате породице и данас почивају у миру. Монодрама „Лазар“ биће изведена у петак, 12. октобра у Малом позоришту, у 20.00 часова.

„Веома сам задовољан што смо успоставили добру сарадњу на пројекту ‘Чудесни свет Дунђерских’, коме је посебан пачат дао Зоран Суботички, аутор два позоришна комада о најпознатијим члановима ове породице. Дуго смо разговарали о томе како да скинемо прашину са Дунђерских, породице која је веома задужила српски народ, а посебно нас Србобранце. Дунђерски су своју империју зачели у Србобрану, у њему су стварали своју економску моћ, помагали културу, и на крају, као доказ колико су били везани за Србобран, говори и чињеница да су многи од најзначајнијих Дунђерских сахрањени овде. Србобран треба да се одужи Дунђерским, што смо почели да чинимо још пре десетак година када је утемељена књижевна награда ‘Ленкин прствен’, у спомен на љубав Јелене Ленке Дунђерски, Лазареве кћи, и Лазе Костића, једног од највећих српских писаца. Ова представа нам је веома значајна у наставку тог подухвата и задатка, и верујем да ће Србобранци бити усхићени када виде представу о нашем Србобранцу, о нашем Лазару Дунђерском. Имамо у плану и да на трговима у граду поставимо обележја која ће говорити о овој породици“, рекао је Парошки и позвао Србобранце да у петак присуствују извођењу монодраме. Иако је главну подршку реализацију пројекта пружила општина Србобран, Радивој Парошки се захвалио и србобранским пољопривредницима који су, такође, помогли овај пројекат, што, како је рекао, потврђује да су међу Србобранцима и даље веома живе успомене на велику породицу. „Заправо, Дунђерски су прво наши, иако су и старобечејски, и бечкеречки, и кулпински, и војвођански“, рекао је Перошки.

Зоран Суботички, писац монодраме, иначе друге по реду из серијала о Дунђерским јер је и аутор комада „Од раја до безњенице“, истакао је да је „права кућа представе управо Србобран, те да ће се у њему одржати и права премијера“. „Јесте да је комад у уторак изведен у Српском народном позоришту у Новом Саду, али као гостујући. Србобран је права кућа монодраме ‘Лазар’ и ово ће бити права премијера. Видећете једну сагу о човеку који је имао невероватан таленат за развијање послова, који је правио успех од свега за шта се ухватио. О таквом човеку није лако направити представу и наша заједничка нада, мене као писца, затим главног глумца Миодрага Петровића, и режисера Љубослава Мајере, није била да ‘плакатски’ прикажемо човека са огромним капиталом, већ човека који је показивао озбиљан степен доброчинства, човека који је помагао и човека са осећајем за вредности које су се изгубиле у савременом добу. Истовремено, циљ нам је био и да се кроз ово уметничко дело, али и кроз неке друге форме, враћамо овој породици како би оно што је њихова заоставштина, нама садашњима, донело да учинимо неке ствари лакше и успешније, уз помоћ присећања на сјајну породицу Дунђерски. То је оно што може бити жива историја о њима и ако су Дунђерски бренд Војводине, онда су понајвише бренд Србобрана“, рекао је Суботички и додао да је идеја да уз играње монодраме у позориштима и осветљавање живота Лазара Дунђерског и некадашњег  Србобрана, промоцију добије и савремени Србобран. „Србобран треба да буде чвориште свих идеја и покушаја промовисања ове велике породице“, рекао је Суботички.

Представу „Лазар“ најавила је Бранислава Секулић, директорка Дома културе. Лазара Дунђерског у монодрами игра Миодраг Петровић, првак СНП-а, режија и сценографија припала је Љубославу Мајери а костим Тијани Сићевић.  

Извор: Општина Србобран