МОНОГРАФИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН ВЕК ЛОВСТВА У ПЛАТИЧЕВУ

У Платичеву обележен је један значајан и занимљив јубилеј. Ловачко друштво „Јединство“  обележило је 100 година организованог ловства у том селу издавањем монографије. Монографију „100 година ловства у Платичеву“  четири године су припремали ловци овог друштва Милија Вересија и Предраг Живановић. Да би ово издање веродостојно описало читав век ловачке активности у селу, аутори су прикупљали материјал из Архива Војводине, Ловачког савеза Војводине, ловачких ревија, али из разговора са старијим ловцима. Зато ова монографија није само пука прича о ловству, ту су поред чињеница приказане и разне угоде, незгоде и анегдоте из ловачког живота Платичева.

„Сврха сваке књиге је да нас нечему научи. Посматрање ловачког друштва тренутно или у неком краћем временском периоду не даје пуну слику о ловачком друштву. Монографија нам пре свега говори о континуитету рада у ловишту, очувања природе и дивљачи и заштити ловишта и дивљачи“, рекао је Милија Вересија.

У монографији није само реч о пуком ловству, већ и о читавом друштвеном ангажману ловаца у селу. Поткрепљена је веродостојним исказима, чињеницама, фотографијама, па чак и службеним препискама поводом једног случаја неплаћања закупнине и неверства једне супруге, који је забележен између два светска рата.

„У протеклих 100 година имали смо три друштвена уређења, осам држава или назива држава, три рата, разне епидемије које су угрожавале и људе и животиње, економске кризе, инфлације, девалвације, санкције, елементарне непогоде. Промењене  су надлежности, закони, прописи и правила, ко зна колико. Опет, када се ловци скупе, највише се прича о лову, старим ловцима, догађајима из лова, дивљачи и керовима, дружењима на трећем полувремену и свим лепим стварима којима лов привлачи и улази у крв. Тако и треба и мора да буде. Своју дуговечност ловачко друштво треба да захвали свим члановима ловачког друштва, домаћинима, који су својим радом и ентузијазмом ово друштво толике године и одржали“, додају Вересија и Живановић. 

Предговор за ово издање писао је проф.др Зоран Ристић, шеф Катедре за ловни туризам на Природно математичком факултету Нови Сад, истакавши да на оваквој монографији могу позавидети многи аутори. Овом приликом, уручена су признања и ордење Ловачког савеза Србије, Војводине и Ловачког удружења „Сремац“ Рума.

У име Ловачког савеза Србије ловце из Платичева је поздравио Слађан Марковић, а своју реч је имао и доајен ловства, професор Димитрије Мића Бошковић.

Извор: Општина Рума