MOTIVI SA SELA INSPIRACIJA SAMOUKOG UMETNIKA IZ IRIGA

Stevan Goljevački iz Iriga je penzioner, koji je svoj talenat otkrio sasvim slučajno. On od drveta pravi prava mala umetnička dela. Tu su volovska kola, taljige, preslice, furune za hleb. Već 25 godina iz njegove radionice izlaze razni suveniri, koji krase domove komšija, ali i svih namernika, koji ovde svrate. Sve je počelo sa izradom svećnjaka, a na nagovor supruge, napravio je prve taljige.

„Ja to nisam ni mislio da radim. Nego sam bio kod kolege, pa sam kod njega prvi put video grubo napravljena kola. Kad sam došao kući, žena me je svaki dan nagovarala da pravim to isto. Tako sam počeo i trajalo je dugo dok nisam napravio kako treba“, priseća se Stevan za RTV.

Dodaje da mu je ljubav prema obradi drveta i vreme u radionici mnogo pomoglo i kada mu je supruga preminula, te ističe da ne zna kako bi taj period pregrmeo, da nije bilo ovog hobija. „Kada bi se opet rodio, ja bih opet uzeo da radim. Meni je to zanimacija i ja to volim“, kaže Stevan.

Koliko je njegov rad cenjen, potrvđuje i komšinica Anđelka Crvenković, koja kaže da „kao kod čika Steve, nema nigde“: „Ovo nisam nigde videla, bar ne u Vojvodini. Kod njega dolaze posetioci svaki dan, a mi uvek uputimo nekoga ko se raspituje da ovde može da kupi. Posebno kada neko dođe iz inostranstva, pa želi suvenir“.

Izvor: RTV