MRAZ “SASEKAO” JABUKU U BANATU

Krajem prošlog meseca na području Južnog Banata zabeleženi su i ozbiljni mrazevi. Veoma niske temperature trajale su u noći između 28. i 29. marta i ozbiljno ugrozile rod koštičavih i jabučnih voćnih vrsta, koje su već podmakle u vegetaciji. 

Prema podacima sa mernih stanica koje prati Prognozno-izveštajna služba, temperature su se krajem prošle nedelje kretale od -2 do -4 stepena, a u višnjiku nadomak Straže kod Vršca zabeleženo je i 8.5 stepeni ispod nule. Ove neuobičajeno niske temperature, uzrokovale su delimično ili potpuno izmrzavanje voća.

Štetu su pretrpeli i zasadi jabuka, posebno na teritoriji Bele Crkve, gde je u visokom procentu došlo do izmrzavanja cvetnog pupoljka kod sorte ajdared.

“Neke su se nalazile u tim najosetljivijim fazama početka cvetanja, roze balon je bio kod sorte Ajdared na jabuci, i iz tog razloga je sorta Ajdared najviše i stradala, dok su Greni Smit i Zlatni Delišes, govorimo o sortama koje su najzastupljenije na našem terenu, u manjem procentu imala izmrzavanja, i bukvalno je faza razvoja cvetnog pupoljka bila odlučujuća”, objašnjava dipl.ing. Vesna Jovančić, savetodavac i zaštitar iz Prognozno izveštajne službe PSS “Agrozavod” Vršac.

Stanislav Ivkov iz Izbišta pod jabukom ima 16 lanaca. I pored toga što će rod izostati ili biti drastično manji zbog ovog mraza, i iako će to za njega biti veliki trošak, i on i drugi proizvođači moraju da nastave sa zaštitom i primenom agrotehničkih mera, kako bi sačuvali i pripremili stabla za narednu godinu.

“Da Vam kažem da je u ovaj voćnjak već dosta uloženo – rezidba, prehrana, i dva prskanja – za to nam je već skoro milion dinara otišlo. Još dva prskanja, i ako nema niša – mi odustajemo”, kaže Ivkov.

“Mislim da bismo bili najsretniji kad bi se sada neka sreća osmehnula, pa da bude toliko da pokrijemo troškove. Ne treba više ni zarada, ni povraćaj, nego da pokrijemo troškove ovogodišnje, jer mi ako ga sada ne prskamo dalje, on je dogodine osuđen na vađenje”, dodaje Ivkov.

U voćnjacima gde je rod sačuvan, počinje najosetljivija faza cvetanja, pa treba pre padavina primeniti tretmane zaštite od monilije na cvetu kod koštičavog voća, odnosno pepelnice i čađave krastavosti kod jabuke.

Izvor: RTV