MTB PETROVARADIN FORTRESS CUP

Međunarodna biciklistička trka MTB Petrovaradin Forstres cup, odžana je u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. U deset kategorija takmičilo se 112 najboljih biciklista iz zemlje i regiona. Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija),  te donosi 30  bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

Kada je o rezultatima reč:

Rezultati Međunarodne C2 UCI trke: U kategoriji Liga žene prvo mesto osvojila je naša reprezentitavka i članica Biciklističkog kluba Novi Sad Jovana Crnogorac, dok je kod muškaraca prvo mesto pripalo Andrašu Partiju iz Mađarske.

Kup Srbije: 1. Mesto Aleksandar Roman iz Biciklističkog kluba Partizan, a od žena i u ovoj kategoriji 1. Mesto osvojila je Jovana Crnogorac.

foto: Jovan Čavić

Utisci organizarora:

„Dobili smo jako dobre ocene za sada od međunarodne komesarke, stoga se nadamo da sledeće godine dobijamo prvu kategoriju koja nosi 60 UCI bodova, a samim tim je i mnogo interesenatnija takmičarima iz celog sveta. Svakako da je 30 bodova interesantno nama u Srbiji, ali i zemljama u regionu odakle dolaze neki od takmičara, kao što su Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, odakle svi jure normu za Tokio i zato su došli u Novi Sad danas,“ objašnjava direktor trke Nemanja Vajs.

Potencijal u rastu prve Međunarodne MTB trke vidi i Grad Novi Sad koji je i podržao održavanje trke.

„Ovo je nešto novo za Novi Sad, a ima potencijal da postane vrlo autentično za Novi Sad, posebno jer imamo jedan neverovatan resurs kao što je Petrovaradinska tvrđava. Grad Novi Sad podržava trku u želji da razvija svaku granu sporta. Nadam se da će sledeće godine biti još više učesnika i da ćemo ovo takmičenje podići i na viši nivo“, kaže član gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Sledeći nivo mogao bi da vodi i ka održavanju Evropskog prvenstva u planinsom biciklizmu na Petrovardinskoj tvrđavi za šta je podršku, uz Grad, dala i Vlada pokrajine Vojvodine.

“Sledećih godina su u planu velike aktivnsti povodom ove discipline mauntin bajka, sa željom da 2021. godine dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva. Već smo u pregovorima sa Gradom Novi Sadom i sa biciklističkim Savezom Srbije i mislim da imamo ozbiljne šanse da se to u narednom periodu i desi, što bi bilo od izutetnog značaja za naš biciklizam”, ocenjuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

foto: Jovan Čavić

 

Događaj na Petrovaradinskoj tvrđavi upotpunila je i trka guralica (biciklovi bez pedala za decu do 5 godina) na kojoj je učestovalo tridesetak najmlađih biciklista.

Inače, u Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvorena za javnost, pa su tako posetioci, već tokom uspona na Tvrđavu, mogli da prolaze tik uz staze kojima su prolazili trkači.