MTB TRKA – FRUŠKA GORA – START

 „Koliko je ova trka važna pokazuju prijave 15 nacija koje imamo na trci. Ipak, očekujem da UCI (Svetska biciklistička unija) komesar da najveće ocene i da sledeće godine uđemo u kategoriju 1. Ta, prva kategorija nosi 120 olimpijskih bodova, naspram trenutnih 80, pa ćemo time biti još interesantniji,“ kaže direktor trke Nemanja Vajs.

Kako je reč o kvalifikacionoj trci za Olimpijske igre, kada je o elitnim takmičarima reč, prijavljeno je njih 42, od čega je 32 muškaraca i 10 žena, među kojima je i naša olimpijka Jovana Crnogorac.

“Ove godine posebna pažnja je poklonjena rekreativcima i mlađim kategorijama i to tako što danas voze trku rame uz rame sa najboljima iz Evrope i sveta. Na raspolaganju su im dve staze  – veliki maraton od 67 kilometara, za one najspremnije i mali maraton od 34 kilometra, za sve one koji žele da dođu da uživaju sa svojim biciklom na Fruškoj Gori, “ dodaje direktor trke.

Start trke označio je pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez, koji ocenjuje da se kvalitet nadmetanja vidi i u tome što su prijavljeni takmičari većinom nacionalni prvaci.

“Sledećih godina su u planu velike aktivnsti povodom ove discipline mauntin bajka, sa željom da 2021. godine dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva. Već smo u pregovorima sa Gradom Novi Sadom i sa biciklističkim Savezom Srbije i mislim da imamo ozbiljne šanse da se to u narednom periodu i desi, što bi bilo od izutetnog značaja za naš biciklizam”, ocenjuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Biciklistički klub „Novi Sad“ četvrtu godinu za redom organizuje etapnu trku planinskih biciklista (MTB trke) na Fruškoj Gori. Sledeća trka koju klub organizuje očekuje se za dvadesetak dana na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.