MUSICA HISTORICA НАСТУПИЛА У НОВОМ САДУ

Ансамбл Musica historica из Мађарске наступио је 25. 09. 2021. у Новом Саду са музиком 17. века која се свирала на дворовима мађарских племића. Наступ је одржан у Цркви Свете Елизабете на Телепу, Ул. Ћирила и Методија 11, а у оквиру Фестивала Дани барокне музике који се одржава у Новом Саду 22. 09 – 03. 10. 2021. Фестивал су помогли Град Нови Сад и Министарство за културу и информисање Републике Србије а организатор јер Војвођанско удружење за рану музику. Сродне наступе грађани могу да испрате и наредног петка, суботе и недеље, од првог до трећег октобра, сви са почетком у 20 сати. Програм за наредни викенд доступан је на сајту danibaroknemuzike.com.

Ансамбл Musica historica из Мађарске који је основан 1998. извео је љубавне, карневалске, свадбене, сатиричне и друге песме и инструменталне плесове из богате традиције мађарских, пољских и турских колекција рукописа. Чланови ансамбла су признати педагози док је руководилац историчар. Истражујући, изводећи и експериментишући са музиком средњег века, ренесансе и барока, али и народном музиком, ансамбл је наступио преко 1300 пута на престижним манифестацијама Европе, Балтика, Турске, Италије итд. Чланови су од 2008. и

предавачи на Летњем универзитету за рану музику у Румунији. Издали су два своја ЦД.

Задивљује количина синоћ употребљених инструмената: лаута, кобза, китарино, тамбура, гајде, крумхорн, удараљке, чембало, блок флаута, бас гајде, бас виола, кеман, ренесансна и барокна флаута, шалмај, виолина и др. Сазнајемо да многи од инструмената припадају традицији појединих народа само се различито зову, али многи од њих ипак имају и различите конструктивне и регистарске варијетете.

Текст и фото: В. Раонић;