МУЗИЧКА ШКОЛА „СЛОБОДАН МАЛБАШКИ“ И АДЗНМ „ГУСЛЕ“ ЗАЈЕДНО НА ПОЉУ КУЛТУРЕ

Основна музичка школа ‘’Слободан Малбашки“ и Академско друштво за неговање музике “Гусле“ озваничили су уговор о пословној сарадњи. Уговором је предвиђен наставак неговања и развој музике, пре свега са подручја Кикинде и Баната. Публика може да очекује разне манифестације, велики број концерата, али и напредак на пољу истраживања и учења. Догађају је присуствовала и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Ученици Музичке школе требало би да један део својих активности посвете очувању и подстицању традиције и културног наслеђа, док ће члановима ‘Гусала’, захваљујући овој сарадњи, класична музика бити знатно доступнија. Град Кикинда увек ће подржати све видове сарадње између установа образовања и културе јер је то од великог значаја за нашу средину и представља веома леп пример добре праксе, који би требало да подстакне и друге културне институције да примене сличне кораке“, истакла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

Основну музичку школу ‘’Слободан Малбашки“ похађа 318 ученика на осам различитих одсека:

“Наша школа је отворена за сарадњу, тако да је веома важно да дајемо дринос где год да се промовише музика. Наш задатак као васпитно образовна установа јесте да описмењујемо ученике, да их оспособљавамо за самосталне и наступе у ансамблима, хоровима и оркестрима. Ми се не ограничавамо само на озбиљну мизику већ треба да будемо активни у свим жанровима, зато смо поносни на наше ученике који наставе да се баве музиком на прави начин и све оно што су научили примењују на сцени“, истакла је Маргита Детари, директорка Основне музичке школе “Слободан Малбашки“.

Без образовања, у време технике и друштвених мрежа, систем је неопходан, тако да је наставак сарадње кикиндских “Гусала“ и школе “Слободан Малбашки“, најбољи начин да се у будућности обезбеде кадрови који ће децу и младе учити на компетентан и квалитетан начин:

“Наше ‘Гусле’ су тачка од које започињемо борбу да младе и образоване људе задржимо у нашем граду. То је заједнички циљ наших институција како бисмо могли аутентичним програмима да подигнемо ниво културе и образоања у Кикинди. Ако све буде у реду, требало би да поптишемо и уговор о сарадњи са Универзитетом у Печују“, додао је Зоран Петровић, директор “Гусала“.

Извор: Град Кикинда