„МУЗИКА НАШИХ ПРЕДАКА“ – КУЛТУРНИ ЗНАК СРБОБРАНА

Манифестација која је постала један од заштитних културних знакова Србобрана – „Музика наших предака“, ушла је у трећу деценију. Србобран и Основна школа „Јован Јовановић Змај“ били су у суботу домаћини 21. по реду скупа извођача традиционалне музике мађарске националне заједнице, на репертоару су биле инструменталне и вокалне изворне народне песме, део богатог музичког наслеђа војвођанских Мађара. 

У програму пред бројним гостима из многих градова Војводине и градова из јужног дела Мађарске, учествовали су хорови „Kárókatonák“ и „Boróka“, фолклорна група „Kalala“, Србобрански тамбурашки оркестар, оркестар „Duhaj“, Тилинко Луца коју је пратио оркестар Чонка Ференца, затим оркестар „Terebes“ из Сегедина и фолклорна група „Harangos“ из  Орошхазе из Мађарске.

„Задовољство је да се поново срећемо на овој значајној манифестацији. Разумевајући тај значај, локална самоуправа пружа пуну подршку организатори већ 21 годину, и тако ће бити и у будућности. Надам се да ћемо заједничким снагама, из године у годину, да растемо, да ‘Музика наших предака’ буде још већа и још значајнија, са још више гостију и извођача на бини и са још више публике. Тиме чувамо дух толеранције, мултикултуралност, све оно што  краси нашу локалну заједницу. У прилог томе сведочи и овај програм вечерас. Надам се да ћемо бити достојни наших предака и да ћемо оваквим догађајима чувати дух и традицију које су они некада носили живећи у Србобрану“, рекао је приликом отварања манифестације Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

У име пријатељског града Орошхазе, с надом да ће сарадња два града и даље расти и продубљивати се, Радивоју Дебељачком, председнику Општине Србобран, и Беати Фодор Сабадош, чланици Општинског већа, пригодне поклоне уручио је Мориц Бенце, уметнички руководилац фолклорне групе „Harangos“.

Концерту су присуствовали чланови Мађарског националног савета, представници локалне самоуправе, представници СВМ као и многих цивилних организација са територије општине Србобран.

Извор: Општина Србобран