МУЗИКОМ ЗА ДЕЧЈИ ОСМЕХ

Новосадска синагога је у четвртак 12. децембра од 20 часова још једном била домаћин квалитетној музици и племенитим циљевима. Одржан је хуманитарни концерт за НУРДОР, у организацији Новосадског дамског хора и Студија ЛА ЛА, уз помоћ бројних организација и људи добре воље. Произашао из основне људске потребе да се буде човек и помогне другом човеку.

НУРДОР је национално удружење родитеља деце оболеле од рака, постоји 15 година и пружа свеобухватну психосоцијалну и практичну подршку и помоћ породицама и пријатељима оболелих. Испред НУРДОР-а присутнима се обратила Теодора Тодоровић. Идеја је да се новчане донације које се прикупе ове вечери упуте ка пројекту изградње нове Родитељске куће у Београду. До сада постоје три у Београду, и по једна у Новом Саду и Нишу. На улазу се могла уплатити донација, а износ изнад 500 динара носио је и поклон, дивну дечју књигу у издању Студија ЛА ЛА. Теодора је предала захвалницу пријатељима из Новосадског дамског хора нагласивши да она не представља само лист папира већ сву захвалност, емоцију и љубав које се само умножавају.

Програм су започели мајмлађи и најслађи, „Лалашани“ Музичко креативног студија ЛА ЛА. Изводећи Реп о пчелама и Мицу свађалицу, не само весело већ и врло музикално. Затим је наступио Оркестар хармоника АКУДУНС „Соња Маринковић“, кога чине ученици и професори музичке школе Исидор Бајић из Новог Сада. Један од водећих и најтрофејнијих у нашој земљи и свету. За њихов рад низала су се златна одличја и признања на многим значајним манифестацијама. Неуобичајена карактеристика, а и традиција је да свирачи комплетне програме изводе напамет. Ове вечери су свирали Вивалдија, Брамса, Бартока, Штрауса и тему из „Шиндлерове листе“.

Након паузе наступио је Новосадски дамски хор, а придружили су им се чланови Jazz квинтета. Дамски у правом смислу речи, елегантне и женствених гласова на пробама уживају у благодетима музике, а на јавним наступима шире позитивне вибрације на све нас. „Вечерас смо ту песмом, а срцем увек у вери у људе и снагу заједништва. За дечје осмехе, јер они су права мера живота“ поручују чланице хора. Певале су публици која се увелико придружила и пљескала, познате и шаролике песме. Одисеја, Јовано Јованке, Сомборске руже, Бојерка, Swey, Et si tu n’existais pas, Ergen dedo, Speak softly love, Baj, baj, baj.

Као специјални гост појавио се прослављени уметник Слободан Тркуља, рекавши да му је велика част и задовољство што се одазвао позиву. Џентлменски је изјавио да су даме бирале репертоар, а да се он никада није покајао када је послушао савет тако дивних дама. Слушали смо Подмосковске вечери, Чамац на Тиси, а затим и мало џеза. И када смо помислили да смо чули цео програм изненадио нас је маестралним извођењем нумере из легендарног филма Коса коју неке генерације памте по редовном приказивању током празничних дана.

И тако нас је песмама „Fly me to the Moon“ и „Let the Sunshine in“ Тркуља винуо до Месеца и Сунца, показујући нам зашто су неки људи звезде. Када је на самом крају позвао дечицу на бину подсетио је присутне зашто су се ове вечери окупили. За оно најлепше у свима нама, за дечју радост.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.