НА ДАН ПОЗОРИШТА „ТОША ЈОВАНОВИЋ“ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ НАЈАВЉЕНА ПОТПУНА РЕКОНСТРУКЦИЈА И АДАПТАЦИЈА ЗГРАДЕ ПОСЛЕ ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА

На Дан позоришта „Тоша Јовановић“  синоћ је, у присуству покрајинског  секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгане  Милошевић, премијерно изведена представа Драмске сцене „Слика непознатог“, која је рађена према адаптацији романа „Изложба“ Миодрага Кајтеза, у режији Николе Завишића и уручена су признања.

Пред премијеру и свечано уручење признања, у Градској кући одржан је радни састанак коме су поред градоначелника Симе Салапуре и секретарке Милошевић присуствовали и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, члан Градског већа – ресор културе Славиша Влачић, директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић, директор Народног позоришта Дејан Карлечик и директор Зрењанинске филхармоније Роман Бугар.

Драгана Милошевић је, честитајући Дан Народног позоришта „Тоша Јовановић“  истакла да је Покрајинска влада, преко секретаријата на чијем је челу, у протеклим годинама уложила знатна средства у иснтитуције културе и културу уопште.
Навела је да је поред редовних јавних конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката, како би се што више побољшао рад свих културних институција, отворена и нова конкурсна линија, која се односи на капиталне инвестиције, а једна од њих је и Културни центар Зрењанина, за који је опредељено 32 милиона динара – за расвету, опремање и озвучење.
– Данас смо прецизирали даље кораке сарадње и усагласили смо се да је неопходно у потпуности реконструисати и адаптирати зграду Народног позоришта“ нагласила је она и додала да то јесте културна политика Покрајинске владе –  да се обезбеде основни услови за рад свих који се баве културом.

Са таквом културном политиком, како је истакла, наставиће се и у годинама пред нама, како би то све био наш стандард за боље и примерене услове рада, а на културним делатницима је да буду још амбициознији, успешнији и да прихватају нове изазове.

И градоначелник Салапура честитао је Дан позоришта „Тоша Јовановић“ за који је указао да није реч само о празнику нашег театра, већ да је то празник културе у Зрењанину.
– Веома је битно умрежавање и повезивање, а посебно ми је драго да смо, у години када је Нови Сад Европска престоница културе, умрежени преко нашег позоришта са Стеријиним позорјем и да је пред нама нова представ на овај празник. Оно што је нама веома битно, када су у питању култура и културни посленици, јесте да имамо нову енергију и нову иницијативу, не само у програмским садржајима који су разноврсна и квалитетни, a што показује i посета наше публике, већ су нам битни и услови у којима радимо у којима наше наше установе културе послују. То је сада нови почетак захваљујући Покрајинском секретаријату за културу и наравно Министарству за културу те сада улазимо у нови инвестициони циклус. У овој години улагања од стране Покрајинског секретаријата, значи за све наше установе културе, већа су за 40 милиона динара, а то је до сада рекордан износ. Следеће године улазимо у капитална улагања – реновирање најстарије позоришне сале на Балкану и то је јако добар почетак и добра енергија за наше културне посленике, посебно за наше позориште – рекао је градоначелник Салапура.
Навео је и да су на синоћњем састанку договаране радње за припрему пројектно – техничке документације у наредној години када се распишу конкурси и изразио уверење да ће и зрењанинско позориште коначно,  након 40 година, моћи значајна средства да уложи у реновирање својих објеката. 

Дејан Карлечик подсетио је се ове године на Дан позоришта „Тоша Јовановић“ обележава 183 године постојања позоришне сале када ће поред премијере бити додељене и годишње награде.
– Очекује нас још низ примјера у овој сезони на Драмској и Луткарској сцени, а током овог састанка са покрајинском секретарком Драганом Милошевић договорени су планови за реновирање наше зграде која у последњих 40 година није реновирана, а последњих 50 година је под заштитом државе. Мислим да треба да се покаже озбиљан став према томе, а оно на шта сам скренуо пажњу јесте да никако не би требало радити све послове одједном, већ у фазама какао не бисмо реметили рад наше куће, нашу сезону и репертоар – рекао је Карлечик.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић  подсетио је да је представа „Слика непознатог“ рађена у копродукцији – Народно позориште „Тоша Јовановић“ и Стеријино позорје (Нови Сад) и указао да се Позорје труди да буде присутно где год се одигравају значајни културно – уметнички садржаји и догађаји, а кроз копродукције нарочито.
– Велико ми је задовољство да је ова иницијатива и дошла од Стеријиног позорја јер Зрењанин и зрењанинско позориште има дугу традицију и то је једна од бољих позоришних кућа. Одлучили смо да реализујемо овај амбициозан пројекат, а веома ми је драго да су се укључили и Покрајински секретаријат за културу, Министарство културе, Град Нови Сад преко Стеријиног позорја и Град Зрењанин и у тој синергији дошли смо, надам се, до одличне представе – казао је Радоњић.

У Народном позоришту признање „Тоша Јовановић“ за 2022. Годину додељено је Стеријином позорју и Позоришном музеју Војводине, као и дугогодишњим сарадницима и запосленима.
Признање је уручено запосленима који су ове године отишли у пензију: Јелени Ристић, инспицијенту Драмске сцене, Томиславу Стоиљковићу, мајстору светла и електричару Драмске сцене, Верони Секач и Цвији Ђуричин, гардероберкама Драмске сцене због постигнутих резултата и преданости раду у Позоришту и спремности да се посвете позоришту и изван оног на шта их радно место обавезује.

Извор: Град Зрењанин