НА ХОРГОШУ ЗАПЛЕЊЕНЕ АМПУЛЕ СТЕРОИДА ВРЕДНЕ 22.000 ЕВРА

На граничном прелазу Хоргош, цариници у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења око 50 ампула стероида – веома скупог хормона раста „соматропина“, чија је вредност процењена на око 22.000 евра.

Прекршај је откривен када је за излазну контролу издвојен аутомобил бугарских регистарских ознака, којим је путовао двојни држављанин Словачке и Бугарске. Он је цариницима рекао да нема ништа што би пријавио за контролу.

Најпре је прегледан аутомобил и том приликом није пронађено ништа, а онда је у једном од кофера, на дну испод гардеробе пронађено 49 ампула поменутог хормона раста, чија је појединачна цена по амули око 490 евра.

Путник је рекао да је стероиде купио у Бугарској и да је за личну употребу, што је мало вероватно, ако се зна да је једна ампула довољна једнонедељна доза, те цариници верују да је цела количина била намењена препродаји у Немачкој где се путник упутио.

Хормон раста или соматропин је хормон који стимулише раст организма, а има улогу и у регулацији разних метаболичких процеса.

Против путника је како смо названично сазнали, покренут кривични поступак.