NA HRAMU U DEČU POSLE 70 GODINA PONOVO SIJA KRST

Nakon nedavno podignuta tri zvona na obnovljeni toranj hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Deču, od subote ovaj hram star preko 150 godina krase nova kupola i 2,5 metra visok novi krst. Činu osvećenja krsta za kupolu na hramu prisustvovao je i član Privremenog organa opštine Pećinci Zoran Vojkić koji je tom prilikom rekao da Deč od danas ima zašto da se ponosi.

“Izuzetno mi je drago da sam danas prisustvovao ovom značajnom činu za sve meštane Deča ali i naše opštine. Danas smo svi mi pokazali da zajedno i ujedinjeni možemo mnogo postići. Opština Pećinci značajna sredstva ulaže u obnove hramova i parohijskih domova u našoj opštini, jer hramovi su naša istorija i naša tradicija, i mi nećemo stati dok svi hramovi na teritoriji naše opštine ne budu obnovljeni” – istakao je Vojkić.

Čin osvećenja časnog krsta obavio je arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović koji je rekao da je ovaj čin na radost svih pravoslavnih vernika u pečinačkoj opštini i tom prilikom je preneo pozdrave Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, koji zbog trenutne epidemiološke situacije nije mogao prisustvovati činu osvećenja i podizanja krsta.

“Godinama gledajući ovaj sveti hram bez krsta na kupoli, gledajući ovaj hram 70 godina bez zvonika, mi smo dočekali da u dan pred veliki praznik Petrovdan budemo svedoci vaskrsenja Deča, da na ovoj najvišoj tački u Deču zasija ponovo časni krst i da on bude orijentir svim narodima gde treba da idu i kuda treba da hode. I zbog toga je ovaj dan velik, jer uz pomoć rukovodećih ljudi u našoj opštini, uz pomoć svih ktitora, priložnika, kumova i dobročinitelja, uz pomoć i trud i veliko zalaganje našeg oca Nedeljka i njegove porodice mi smo danas dočekali da se zajedno radujemo ovom velikom danu” – poručio je arhijerejski namesnik Mijanović.

Mesni paroh jerej Nedeljko Kovač rekao je da je u pitanju istorijski dan, kako za meštane Deča, tako i za sve stanovnike opštine Pećinci, jer nakon 70 godina ovaj sveti Hram ponovo krasi časni krst, kao i da zbog trenutne epidemiološke situacije činu osvećenja i podizanja krsta visokog 2,5 metra na hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg nije mogao prisustvovati veći broj vernika, ali da će nakon završetka epidemije korona virusa biti održana sveta liturgija kojoj će prisustvovati i Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije.

Izvor: Opština Pećinci