НА ИНТЕРНЕТУ ВРЕБАЈУ ОПАСНОСТИ, САЧУВАЈМО ДЕЦУ

Заинтересовани за унапређење безбедности деце која доста времена проводе за рачунарима, и истовремено забринути због све више случајева „интернет насиља“, Предшколска установа „Радост“ и Фондација „Тијана Јурић“ организовали су јавну трибину под називом „Украдена безбедност“, на којој се говорило о опасностима које вребају на друштвеним мрежама. Предавање је одржао Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“, а салу СО Србобран за ову прилику испунили су млади родитељи спремни да чују како заштити своју децу која свакодневно користе бројне погодности интернета.

Разговарало се о методама злонамерних људи на интернету које се користе у потрази за потенцијалним жртвама, затим како се заштитити приликом коришћења интернета и друштвених мрежа, на које ствари пажњу требају да усмере родитељи, те као реаговати у кризним ситуацијама.

„Одавно ми је била жеља да позовемо Игора, јер јавности приближава једну веома важну тему и проблем и како да заштитимо децу од опасности којим се излажу. Силоватељи и насилници не бирају, напади се дешавају на децу од две године, на предшколце, основце, децу од 15 и 17 година. Само ако се сви као друштво укључимо моћи ћемо да их заштитимо. Мислим да је трибина била врло поучна и врло емотивна“, рекла је Александра Врсајковић, директорка ПУ „Радост“.

„На нашим трибинама говоримо о безбедности деце и родитеља на интернету, о трговини људима и вршњачком насиљу. Кроз видео снимке приказујемо реалне ситуације које смо снимили на основу истинитих догађаја, ту се између осталог могу видети и хапшења, јер нам је циљ да пошаљемо снажну поруку да се то догађа око нас. Људи су заинтересовани и добијамо позитивне повратне информације на оно што радимо. Много жена и девојчица се јавило да су биле жртве. Овај вид превенције је веома важан за одрастање најмлађих пре свега, а родитељи морају да буду свесни какве све опасности вребају нашу децу“, истакао је Игор Јурић, оснивач фондације и отац трагично настрадале Тијане Јурић. 

Фондација „Тијана Јурић“ успела је да издејствује да у наш законодавни систем уђе тзв. „Тијанин закон“. Промена коју је донео овај закон је да је полиција дужна да у случајевима нестанка лица одмах, без одлагања, користи расположиве мере и радње, што би требало да обезбеди ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малолетника. Друга грађанска иницијатива је „Доживотно за живот“. Реч је о измени Кривичног законика, односно увођењу казне доживотног затвора за починиоце најтежих облика тешких кривичних дела која су за последицу имала смрт детета, малолетника или трудне жене. Казна доживотног затвора заменила би постојећу максималну казну од 30 до 40 година која се прописује за наведена кривична дела. Осим увођења казне доживотног затвора, Фондација предлогом измене закона тражи да осуђени за убиство детета, малолетника или трудне жене, немају право условног отпуста. За ову иницијативу прикупљено је 158.460 потписа грађана Србије, што је више него довољан број потписа за улазак предлога у скупштинску процедуру.

Извор: Општина Србобран