NA LEVOJ OBALI DUNAVA (1 DEO)

Od Kameničke Ade pa sve do Kaćkog rita mogli su se u letnjim danima videti mnogobrojni kupači, u raznim kostimima i čuti razni jezici još različitijih dijalekata. Najveća i nalepša plaža je, bez sumnje, Veliki štrand. Na Velikom štrandu, Kameničkoj Adi, “Švimšulu” i mnogobrojnim “bećarskim plažama”, može vešt posmatrač zapaziti mnogo što-šta nesvakidašnjeg. Dok Veliki štrand obiluje raznim modernim kostimima, bećarštrandovani ne obiluju tim spolјašnim ukrasima, oni ne obiluju lјudima spolјne uglađenosti. Predstavnici svih društvenih slojeva, protkani mnogobrojnim tipovima među koje spada i neki nedavno uhapšeni žestoki momci novosadskog asfalta, nalaze se izmešani na bećar-plažama, od “Špica”, Kameničke Ade do Kaćkog rita.

Veliki gradski autobus koji saobraća svakih 20 minuta nosi mnogobrojne kupače i veslače do ulaza u Veliki štrand, gde se oni, izmešani sa onima koji su došli “Trčikom” i onima koji su došli peške, gube u mnogobrojnim kabinama, koje su kao košnice raštrkane po ovoj našoj lepoj plaži, čuvenom nadaleko, zbog njegove prirodne lepote, položaja i veličine. Dok se reči “velika šlaga”, “poker” i “ful” razležu oko kabina pored Dunava, na peščanom krugu, sa strane, prema Kameničkoj Adi, primećuju se mnogobrojni parovi. Muškarci pevuše ili pričaju pripovetke sa tragičnim završetkom u kojima oni igraju glavne uloge. “Lepše polovine” slušaju, smeju se i šapatom im odgovaraju. Oni su zajedno došli da se kupaju, da se sunčaju, da se odmaraju i da pričaju. Oni su radosni kad im se ukaže prilika da mogu nečiji čamac da pozajme na neko vreme, da nestanu, da bi se posle nekoliko časova sa istim čamcem povratili rumena i zajapurena lica od “sunčanja i veslanja”.

Usmeni Štrandski almanah i tih godina beležio je nekoliko lјubavnih skandala, a staro je novosadsko pravilo “da se tajne saznaju”, pre ili kasnije, pa se to desilo i ovaj put. Čistači štrandskih kabina u poslednje vreme nalazili su u pojedinim kabinama “neke gumice”, koje spadaju u intimnu toaletu u nekim intimnim momentima. Najintimnije je bilo to, da su te gumice bile upotreblјene. Tako je samo u jednoj nedelјi nađeno ni manje ni više, nego ravno 42, naravno upotreblјena komada tih “intimnih gumica”. Naravno da je ovaj događaj dao povoda našim Novosađanima da o njemu nadugačko i naširoko pričaju. Sasvim je prirodno da su spomenute i sumnjičene ličnosti, koje su “upletene” u ovu “aferu”. Kroz šalu se pričalo, da je određeni broj posetilaca Štranda zahtevao da drogerista Lukač otvori “Drogeriju” na Štrandu, u kojoj će glavni artikal biti baš ti gumeni “specijaliteti”. Po uveravanju informisanih lјudi, ova “Drogerija”, ima izgleda na zaista sjajan prosperitet. Neki “iskusniji” štrandaroši osuškuju ovaj slučaj i vele “da je to delo neiskusne dečurlije, koja nije dovolјno obrzovana u takvim prilikama. Mnogo je pametnije preći u Kameničku baštu, gde je mesto mirno i dosta diskretno. Najbolјi dokaz tome je to, što do sada nije uhvaćen ni jedan par “in flagranti”, ili što bi naš narod preveo “na gomili”. Dakle vi malađi pazite u buduće kako ćete i šta ćete!

Nastaviće se…

Za vojvodjanske.rs piše: Zoran Knežev

Nastavak priče pročitajte u knjizi „Novi Sad prošlost u pričama“… koju kao i najnovija dela Zorana Kneževa, možete poručiti po specijalnom popustu putem meila: zoranknezev@gmail.com  ili na broj telefona 064/1258337