„НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА“

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Врбас, реализовала је у Средњој стручној школи „4. јули“ предавање из кампање под називом „На матуру без аутомобила“. Кампања се реализује на територији Републике Србије у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду пре одржавања матурских прослава. Основни циљ је указивање матурантима да на матуру не треба ићи колима, односно возити, већ због очекиване конзумације алкохола, треба користити услуге такси превозника или помоћ родитеља и пријатеља.

„Данас смо у склопу кампање ‘На матуру без аутомобила’ посетили средњу школу у Врбасу. Ученицима смо кроз предавање али и кроз демонстрације на симулаторима чеоног судара и превртања, указали на све опасности којим се излажу неодговорним понашањем, као и на улогу и значај сигурносног појасева. Жеља нам је да младим људима на практичним примерима покажемо колико је појас важан и како може да предупреди последице саобраћајних незгода. Употреба сигурносних појасева представља јако важан сегмент у безбедности саобраћаја, на предњим седиштима смањује смртност за 50 посто, на задњим 25 посто. Такође, има велики утицај на редукцију тешких телесних повреда као и оних са смртним исходом, док настајање лаких повреда умањује за 20 до 30 одсто. Када се исправно користи сигурносни појас спречава контакт возача и путника унутар возила, такође спречава и испадање из возила. Често се дешава да, од силине ударца при удесу, особа која није везана испадне из возила, што најчешће води ка смртном исходу. Још једна важна функција појаса је да равномерно распоређује енергију удара по целом телу, што је битно јер су силе које тад делују јако велике. Иако је сигурносни појас уведен у употребу давних 60-их година прошлог века, до данас није осмишљен једноставнији, а учинковитији систем пасивне заштите возача и путника унутар возила. Бројна истраживања потврђују да је сигурносни појас и данас најбољи вид заштите“, објаснио је Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја. Према његовим речима, проценат употребе сигурносних појасева у Републици Србији, по подацима из 2021. године, је 86 посто за возаче и сувозаче, док путници на задњој клупи појас користе тек у 19 одсто случајева.

Према речима Тијане Алексић, заменице председника општине Врбас, кампања је обухватила све ученике завршног разреда средњих школа, а њен посебно важан део било је и изношење једне истините личне судбине – животне приче младића који је остао парализован након тешке саобраћајне незгоде. 

Извор: Општина Врбас