НА ОБАЛИ САВЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Посетили смо Сремску Митровицу, највећи град у Срему и један од најстаријих у Војводини и Србији. Смештен на левој обали реке Саве. Чули смо да има прелепо уређену градску плажу, сплавове и чувени пешачки висећи мост, најдужи на Балкану.

Градска плажа је надмашила сва наша очекивања. Посетиоцима су на располагању богати и разноврсни садржаји, а притом је боравак у потпуности бесплатан. На самој обали као подлога налази се песак а пуно је високог дрвећа и природног хлада.

Све је уредно одржавано и чисто, са клупама, тушевима, кабинама за пресвлачење. Пуно је кафића и ресторана са шароликом понудом, али музика није прегласна. Такође има и доста слобдног простора на песку. За спортисте и вежбаче постоји теретана на отвореном. Има разних садржаја за најмлађе, као што је брод експонат, љуљашке, клацкалице, тобогани и други мобилијари.

Амбијент је још допадљивији јер су се уметници бавили украшавањем односно осликавањем целе плаже. Овде се организују спортске и културне манифестације. Постоји терен за кошарку и одбојку на песку, са трибинама. За безбедност купача ту је спасилачка служба. А такође постављен је и пункт за вакцинацију за заинтересоване грађане.

Прошетали смо савским кејом који је лепо уређен, са простором за пешаке и бициклистичком стазом, расветом и клупама. Одатле поглед пада на Мост Светог Иринеја који спаја Сремску и Мачванску Митровицу. У мачванском делу општине налази се Специјални резерват природе Засавица, прави драгуљ нетакнуте природе који располаже изузетно ретким врстама биљног и животињског света.

Сазнајемо да је име Мост Светог Иринеја настало по једном од хришћанских мученика, који су у доба римског Сирмиума, погубљени бацањем са тадашњег Артемидиног моста. Идејни творац је грађевински инжењер академик Никола Хајдин, а мост је свечано отворен на Видовдан 1994. године. Са укупних 262,5 метра постаје најдужи висећи пешачки мост у Европи, све до пре неколико година када је у Швајцарској отворен један дужи, мост „Европа“.

Преласком преко моста ушли смо на територију Мачванске Митровице. На мачванском кеју се налази сплав „Круг“ који је својим рибљим специјалитетима оправдао добар глас и тако се наша посета завршила пријатним љуљушкањем на таласима Саве.

Текст и фотографије: Ивана В.