НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН САБОР ВИНСКИХ ВИТЕЗОВА СРБИЈЕ

Поводом обележавања двадесете годишњице рада, Ред витезова вина „Arena Zabatkiensis” из Хајдукова, код Суботице, организовао је синоћ у Студентском одмаралишту на Палићу – Сабор винских витезова Србије. Сабор је званично отворен у Конгресном центру Студентског одмаралишта минутом ћутања и одавањем поште преминулим винским витезовима, пригодним обраћањима, промоцијом књиге „Свет витезова вина” аутора Драгутина Миљковића, великог мајстора Реда „Arena Zabatkiensis“, и уручењем медаља за пријатељство, заслуге и врлине. Манифестацији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да је Суботица поносна на чињеницу да на њеној територији постоји и успешно ради први вински ред основан у новијој историји у Србији.

„Суботица је град са много традиција, а поред осталих има и јако дугу винску традицију. Суботичани су одвајкада испијали вино, са вином и уз вино су организовали дружења, склапали и развијали пријатељства, правили годишњи календар радова и славља и превазилазили језичке, културолошке и националне баријере“, истакао је градоначелник Бакић.

Винова лоза на Суботичко-хоргошкој пешчари веома је квалитетна и даје најквалитетније плодове, рекао је он и додао да у овом винском рејону господство карактерише испијање вина и бављење вином.

„Та умереност, отменост, пристојност, дружељубље, гостољубивост, универзалне су врлине, које, иначе, налаже и култура пијења вина, које би требало да негујемо свуда и на сваком месту. И то је једна од оних ствари због којих волим да нагласим да је Суботица господски град, јер она то и јесте. И ова манифестација која се вечерас одржава управо показује да Суботици, која је други град по величини у АП Војводини и пети у Републици Србији, њен геостратешки положај и ове врлине дају већи значај од њене величине и броја становника”, рекао је градоначелник Бакић.

Град Суботица ће, казао је, увек стајати иза својих витезова вина и давати им подршку, као што је то учинио и овај пут.

„Жао ми је што су пропуштене две године у раду витезова вина ‘Arena Zabatkiensis’, али никад није касно, све ћемо сустићи само да је рада, мира и стабилности. Желим вам да на овогодишњем Сабору добро радите, да изведете квалитетне закључке и да имате успеха и у будућем раду, а свим винским витезовима који су нам дошли у госте да се лепо проведу у нашој прелепој Суботици и у дружењу са Суботичанима који су познати као добри домаћини”, рекао је градоначелник Бакић.

На свечаном отварању Сабора присутнима су се обратили и велики мајстор Реда витезова вина „Арена Забаткиенсис“ и аутор књиге „Свет витезова вина“ Драгутин Миљковић, и ментор винског реда „Arena Zabatkiensis“ др Михаљ Филеп, велики мајстор винског реда „Свети Винце” из мађарске Жупаније Чонград, учесника овогодишњег Сабора, а потом је уследила промоција књиге „Свет витезова вина“.

О овој књизи говорили су главни уредник часописа „Свет пића“ и цењени вински критичар Петар Самарџија, професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Слободан Јовић, и новинар Тони Бедалов, рецензент те књиге.

Бедалов је казао како је племенита идеја уз часни позив какав је витештво, била добитна комбинација за рађање винског реда „Arena Zabatkiensis“/„Суботички песак“, и да су вински витезови са севера Србије ширили ту чаробну винску причу, јер је у вину, како је рекао, и неодољивост истине, али и заводљивост малиганских лажи.

„Уз вино се плету приче о људским карактерима, судбинама, патњама, ко би јој одолео? Један горштак и заљубљеник у равницу одабрао је да упише себе у историју Панонске низије стајући иза идеје првог винског реда у Србији, неуморно је спроводећи и записујући њену историју и ефекте – Драгутин Миљковић“, истакао је, између осталог, Тони Бедалов.

Поводом две деценије Реда витезова вина „Arena Zabatkiensis“, Ред је донео одлуку о додели признања, односно медаља за пријатељство, за заслуге и за врлине. Медаља за пријатељство Граду Суботици уручена је градоначелнику Стевану Бакићу.

Манифестација је почела на платоу испред ресторана у Студенстском одмаралишту смотром винских редова у оквиру које су винским редовима, учесницима Сабора, уручене повеље о винском братству и књиге „Свет витезова вина“. Одржавање Сабора је било примерено актуелној ситуацији у нашој земљи.

Ред витезова вина „Arena Zabatkiensis“ основан је 14. фебруара 2001. године у сали Дома Месне заједнице „Хајдуково“, у Хајдукову, насељу надомак Суботице, и први је вински ред основан у новијој историји у Србији. Ред „Arena Zabatkiensis“ је две деценије активног рада требало да обележи 2021. године, али то није учињено због двогодишње паузе коју је изазвала пандемија вируса корона.

Извор: Град Суботица