NA PALIĆU SE DESIO POMOR RIBA

Nadležni kažu da pomor riba na Paliću nije bio velikog obima, već da se radi o gotovo prirodnoj pojavi u jezerima kada dođe do povećanja temperature, navodi Pannon RTV.

Tamaš Vinko, stručni saradnik za zaštitu životne sredine u javnom preduzeću Palić Ludaš kaže da je iznenadan porast temperature razlog za pomor riba. Što je veća temperatura, manje je kiseonika u vodi, i zato ugibaju slabije ribe. Velik deo ribljeg fonda Palićkog jezera čine babuške tako da je ta vrsta najviše na udaru povećanja temperature.

„Zapravo se radi o jednom manjem pomoru, između 10 do maksimum 50 jedinki. Za to se može reći i da je normalno u ovom delu godine, jer ako uzmemo u obzir kvalitet vode jezera i stanje u kojem se jezero nalazi, deo obale, dubinu vode, onda u ovim okolnostima nije čudo da slabije jedinke ne dolaze do dovoljno ishrane ili u datom slučaju da u zoru usled nedostatka kiseonika dođe do pomora. To još nije u tolikim razmerama da bi bilo koji zvaničan organ trebao biti obaveštavan o pomoru“ – kaže Tamaš Vinko.

Izvor : Pannon RTV