НА СИМИЋЕВОМ САЛАШУ ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ ПАРТИЗАНИМА

На Симићевом салашу данас је одржан комеморативни скуп поводом 78 година од страдања главнине припадника Великокикиндског партизанског одреда. Венац на спомен обележје положили су Миливој Лињачки и Миодраг Булајић, чланови Градског већа. Комеморативном скупу присуствовала је родбина страдалих партизана, представници политичких странака, чланови породица погинулих у ратовима током 90-тих и кикиндски извиђачи. Историчар Лазар Демић подсетио је да је на овом месту погинула главнина Великокикиндског партизанског одреда и указао да слободу и слом фашизма нико од преосталих чланова није дочекао жив. Други су ухапшени и стрељани, док су поједини убијени у заседи или су страдали у немачким логорима у Норвешкој. Демић је испричао шта се догодило тог кобног 4. августа 1941. године:

– Кад је након хапшења двојице младића, од којих је један био курир, положај Великокикиндског партизанског одреда откривен, немачка војка отпочела је снажан напад. Партизани су били изненађени, али и одлучни да се не предају. Током двочасновне борбе, одред је пружао снажан отпор надмоћнијем непријатељу. Од непријатељских хитаца погинули су комадант Угљеша Терзин, политички комесар Рада Трнић и још деветорица партизана- казао је он и наставио:

– У борбама су страдала три немачка војника и подофицир, а већина њих је рањена. У знак одмазде, немачки окупатори стрељали су Лазара Симића, сина власника Симићевог салаша, али још неколико људи и радника који су се ту затекли. Зверско дивљање наставили су у Курији, полицији и касарни. Претучено је више десетина родољуба. Привремено разбијање одреда није угасило пламен устанка- нагласио је Демић.

Извор: Град Кикинда