НА СТРАТИШТУ ОДРЖАНА ДРЖАВНА ЦЕРЕМОНИЈА ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА РОМЕ ПОСТРАДАЛЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом Дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, 16. децембра, одржана је државна церемонија на спомен обележју “Стратиште” код Јабуке. Полагањем венаца и одавањем почасти уз пригодан уметнички програм, обележен је Дан сећања на стравично страдања Рома, као и Срба и Јевреја. Централној државној комеморативној манифестацији која је уприличена на Стратишту у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије и Града Панчева присутвовали су и присутнима се обратили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Kапор, председник Скупштине града Панчева Тигран Kиш и председник Националног савета Ромске националне мањине Далибор Накић. Такође догађају су присутвовали представници Јеврејске општине Панчево, представници дипломатског кора, удружења грађана и појединци.

Повод за одржавање комеморативних окупљања је сећање на 16. децембар 1942. године, када је нацистички вођа Хајнрих Химлер, издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре и њихову ликвидацију. За време Другог светског рата укупно је, у целом свету, убијено око 1,2 милиона Рома.

Председник Скупштине града Панчева Тигран Kиш, у свом обраћању истакао је:

– Налазимо се на месту, каквих, нажалост, има пуно на територији бивше Југославије, на Стратишту у Панчеву, где су у периоду од 1941-1944. године систематски убијани Роми, Срби и Јевреји. Страдали су, не зато што су починили неки злочин, не из идеолошких разлога, убијани су само због националне припадности. На овом тужном и светом месту убијено је преко 10.000 недужних људи. Имена и тачан број страдалих никада нећемо знати, јер су нацисти, свесни страхота које су овде чинили, у паничном бегу у јесен 1944. године систематски и темељно уклонили трагове стравичних злочина које су овде почињени. Сећањем спречавамо заборав. Не смемо никада заборавити какво је зло фашизам и колико милиона људи је страдало да би се то зло победило. Град Панчево је дом 26 националних заједница које у нашем граду живе у миру, слози, толеранцији, љубави. Зато је Панчево богат и надасве леп град. Мислим да је то најбољи начин да покажемо колико поштујемо и знамо које страхоте су доживели милиони Рома, Срба и Јевреја, одајући пошту њиховој неизмерној жртви.

Извор: Град Панчево