НА ТИКВАРИ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

На око 45 минута вожње од Новог Сада je Бачкa Паланкa, где вас свако може упутити до прелепог купалишта Тиквара. Ово језеро, једно од најпознатијих у Бачкој, представља највећу водену површину парка природе Тиквара. Заједно са околином заштићено је природно добро на ком доминирају шуме меких лишћара, а читав простор је испреплетан рукавцима Дунава и барским површинама.

Плажа је пространа, постављени су сунцобрани, а у води поред пливача видимо и лабудове. Као да су сви, па чак и дечица у плићаку навикли једни на друге. Постоји и кабина за пресвлачење, туш, кафићи, ресторани, клупе, мреже за одбојку и мали голови. Посетиоци су у већем броју почели да долазе у поподневним часовима, вероватно зато што је радни дан.

Ово језеро је природно, настало померањем корита Дунава а простире се између реке и насипа у дужини од 1км. Док смо на песку у шареном хладу са једне стране видимо Дунав и преко пута најисточнији хрватски град Илок. Град се налази 3км од Бачке Паланке и спаја их мост „25. мај“. На другу страну, спојено са реком једним каналом преко ког иде мостић је језеро. У њему је вода за купање нешто топлија.

Поред купалишне Тиквара има и риболовну функцију. Како сазнајемо и сам назив је добила по барци у којој се чува риба намењена продаји. Богата је разним врстама рибе, шараном, крупним примерцима штуке, смуђем, сомом а такође је и највећи зимовник беле рибе на Дунаву. Овде се одржавају многи спортови на води. Док пијуцкамо кафицу вредни чланови кајакашког клуба „Елит“ излазе на тренинг.

 

Враћамо се кроз исти прелепи дрворед и веселу грају бициклиста. Сада је већи број паркираних аутомобила, неки тек предвече долазе. Још једном бацамо поглед на водену површину која одавде изгледа и пресијава се као море и по обичају смишљамо када ћемо опет доћи.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.