НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА “ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ” МЛАДИМ НАУЧНИЦИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које се у Војводини додељује” младим научницима и истраживачима, петнаести пут за редом, уручено је данас у амфитеатру Централне згради Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор манифестације је Универзитет у Новом Саду.

Овогодишњи носилац престижног признања “Др Зоран Ђинђић” за најуспешнијег младог научника и истраживача из АП Војводине је др Вељкo Јовановић са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Награду која се састоји од свечане повеље и новчаног дела од милион динара уручио је проф. др Вукашин Павловић, члан Управног одбора Фондације др Зоран Ђинђић, који је том приликом захвалио академској заједници Универзитета у Новом Саду на томе што чува сећање на убијеног премијера.

Признање за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука, припало је ове године Мирослави Одаловићу са Филозофског факултета Универзитета у Нишу, за мастер рад под називом: „Проблем интерпретације појма генија у Критици моћи суђења Имануела Канта“.

Награду која се састоји од свечане повеље и новчаног дела од три стотине хиљада динара, уручио је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић.

„ Др Зорана Ђинђића можемо изгубити поново, ако не чујемо долазеће генерације и њихову потребу да мењају друштво – његове материјалне, али и моралне вредности. Гледајућу све вас, посебно оне најбоље међу вама, пред собом видим истину која Зоранову жртву чини смисленом, а његове речи преточене у дело – ‘Не може да се промени Србија, а да сви останемо непромењени. Да би се променила Србија, свако од нас мора помало да се промени, у свом приступу проблемима, у свом менталитету, у својим радним навикама, јер Србија – то је збир свих нас’. Таквима се данас клањамо, лауреатима, члановима жирија, али и свима вама који живите и стварате уз Зоранове идеје. Хвала вам што сећањем на др Зорана Ђинђића славимо бољу Србију, Србију која се мења“, овим речима секретар Милошевић поздравио је награђене лауреате.

Ове године додељена је по трећи пут и Специјална награда „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача за посебан допринос у науци у 2018. години др Марији Лесјак са Природно-математичког факултета. Награду, која износи сто хиљада динара уручио је председник Одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“, проф. др Сергеј Остојић.

Најбољи студент Универзитета у Новом Саду у 2017/2018. години је Миљана Биговић, студенткиња Правног факултета, која је завршила основне академске студије Права – Смер унутрашњих послова, са укупном просечном оценом 10.

Награду, која се састоји од свечане повеље и новчаног дела од две стотине хиљада динара, уручила је проректор за наставу, проф. др Сања Подунавац-Кузмановић.
Свечаности поводом доделе награда „Др Зоран Ђинђић“ присуствовали су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.