НА ВОЈВОЂАНСКИМ ОРАНИЦАМА СВЕ ВИШЕ ИНДУСТРИЈСКЕ КОНОПЉЕ

Војводина је некада била велики произвођач конопље за влакна, али последњих година бележи се раст засада индустријске конопље на војвођанским ораницама. У Западнобачком округу узгаја се индустријска конопља чија је намена широког спектра у домаћој индустрији, а засад се обавља уз дозволе и контролу ресорног Министарства. 

Ова биљка не захтева много улагања и исплатива је, те зато у њој има перспективе, оцењују узгајивачи, које смо посетили Српском Милетићу. Многе земље у окружењу узгајају ову врсту конопље којом се постиже конкурентност на тржишту, јер је сама вредност добијених производа до 20 пута већа, што је показује бенефитном због широког спектра примене. 

Индустријска конопља у Западнобачком округу узгаја се на око 25 хектара за потребе прераде у даљој прехрамбеној, грађевинској и козметичкој индустрији. Скинута са парцела, конопља се суши, након чега се скида семе и цвет, док се стабљика користи за израду брикета за грејање. Ангажовани у овом послу истичу да је пољопривреда овог типа високопрофитабилна, те да се ова биљка користи у свету за различите производе.

„Има око 60.000 потенцијалних производа из конопље. Од ње се израдјују цигле које су отпорне на земљотресе, јер су гипке, такође користи се као материјал за производњу авиона, аутомобила, за канцеларисјки материјал, затим имамо уље од конопље, креме које су лековите и још много тога што се у свету користи“, рекао је Џон Боснић, представник групе инвеститора на плантажи конопље.

Цвет је најважнији, јер је у њему највећи проценат CBD, који се сматра лековитим, док је THC са процентом од 0,005 процената занемарив и губи се у даљој индустријој преради.

„Врста конопље која се узгаја на овим парцелама зове се Канабис Рудеранс, једна од три врсте канабиса или индустријска конопља. У себи нема психоактивних састојака попут THC-a. Она се користи за лекове, јер се из ње издваја CBD који се користи у фармацеутској индустрији. Цвет се скида са биљке и он служи за производњу тог CBD-a,“ каже Вељко Вељковић, координатор на пословима конопље.

Радници кажу да је рад са конопљом стара – нова прича, судећи по томе да се у Војводини раније узгајала.

„Ниједан посао није лак, а за овај можемо рећи да је солидан за рад. Ништа није тешко и са послодавцем смо задовољни“, објашњава радница Исмета Чандић.

Са конопљом као пољопривредним потенцијалом најјачи су  и  највећи светски проиозвођачи попут Русије, Канаде и Кине, док је узгајају и многе земље у окружењу.  Њени производи су веома тражени и вискоисплативи.

Izvor: RTV