НА ЗЛАТНИМ НИТИМА НАСТУПИЛА СВА УДРУЖЕЊА ЖЕНА ИЗ НАШЕ ОПШТИНЕ

Последњег викенда у марту, у Врњачкој Бањи је одржан Сајам народног стваралаштва, прела, посела и старих заната „Златне нити“, у организацији истоименог удружења, који је окупио више од 2000 учесника из свих крајева Србије и околних земаља.

На овој својеврсној смотри, која већ 21. годину чува од заборава народно стваралаштво и културну баштину, представила су се удружења жена из пећиначке општине, као и Туристичка организација општине Пећинци, а директорка ТО Љубица Бошковић рекла је да су ове године свих 11 удружења жена са територије наше општине била у прилици да учествују на Златним нитима под покровитељством Општине Пећинци.

“Сва наша удружења су на најбољи начин представила своје ручне радове, козметику, као и слатке и слане посластице карактеристичне за овај наш доњи део Срема. Веома су се истакле и у народним ношњама, не само у изради, него су биле и веома запажене и током дефилеа који се традиционално организује кроз парк тог дана када је манифестација” – рекла је Бошковић, и додала су домаћини последњег дана за све учеснике организовали излет до цркве Светог Саве у оближњем селу Грачац и до манастира Жича.

Домаћини манифестације уручили су повељу „За неизмерну подршку Златним нитима за очување традиције од заборава“ председнику Општине Врњачка Бања Бобану Ђуровићу, директору ТО Врњачка Бања Ивану Трифуновићу и директорки ТО Пећинци, Љубици Бошковић, која је том приликом представила учесницима и посетиоцима манифестације природну и културно-историјску баштину наше општине.

“С обзиром да је Врњачка бања једна од најпосећенијих бања и туристичких места у Србији, заиста је добра прилика за промоцију, како рада наших удружења, тако и наше туристичке понуде. Такође, на сваком штанду наших удружења налазили су се и флајери Туристичке организације општине Пећинци и свих наших локалитета” – казала је Бошковић.

Она је додала да велики број удружења у нашој општини само потврђује већ познату изреку о вредним Сремицама, јер од 15 насеља у пећиначкој општини, активно је 11 удружења која окупљају велики број чланица – Колевка Срема и Сремица из Пећинаца, Сунчев цвет из Доњег Товарника, Огарчанке, Мајка Ангелина из Купонова, Лепота Ашање, Веселице из Деча, Карловчићанке и Чаробнице, Шимановчанке и Попинчанке.

Извор: Општина Пећинци