НАГОВЕШТЕНА УЛАГАЊА И ОСТАЛЕ СЕОСКЕ ОГРАНКЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ

Рад најстарије установе културе у граду и даље ће бити у фокусу локалне самоуправе, а недавно реконструисан огранак у Башаиду пример је како би требало да изгледају и остале сеоске библиотеке. Након радног састанка у Народној библиотеци “Јован Поповић” то су закључили Никола Лукач, градоначелник Кикинде, Милена Живков, чланица ГВ за културу и просвету, и Бране Марјановић, директор ове установе. Захваљујући претходним улагањима, санирана је зграда библиотеке која датира из 19. века, а располаже са више од 156.000 наслова:

– То је читалачкој публици и запосленима омогућило квалитетније услове за рад и реализација програма. Санирали смо огранак у Башаиду, а у договору са директором Народне библиотеке определићемо средства и за остале сеоске огранке – потврдио је Лукач и позвао суграђане свих генерација, а нарочито најмлађе, да укажу поверење библиотеци и да читање књига буде један од њихових избора:

– Планирамо и једну кампању чији је смисао да популаришемо читање и рад Народне библиотеке “Јован Поповић”. Паралелно са тим, разматраћемо даља улагања. До средстава ћемо настојати да дођемо на покрајинским и републичким конкурсима – рекао је Лукач. И ресорна чланица ГВ нема дилему у погледу неопходности даљих улагања у рад најстарије градске установе културе. Милена Живков подсетила је да је локална самоуправа недавно потписала протокол о сарадњи с Матицом српском:

– Увек смо ту да чујемо које су потребе наших суграђана, чланова библиотека, али и запослених у овој установи – навела је она. Бране Марјановић, директор Народне библиотеке “Јован Поповић”, потврдио је да неки сеоски огранци не функционишу, а да би, како је нагласио, требало да раде:

– Град Кикинда имао је снаге пре неколико година да темељно реконструише ово здање. Због познатих околности, протекла и ова година су немерљиве у односу на раније. Корона је утицала и рад наше установе, али се надамо да ћемо са лепшим данима оживети наше двориште и пружити неколико изванредних садржаја – поручио је Марјановић.

Извор: Град Кикинда