НАГРАДА „ЂУРА ДАНИЧИЋ“ ЖЕЉКУ СТОЈАНОВИЋУ

Доскорашњи директор румске Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ Жељко Стојановић добитник је Награде „Ђура Даничић“ за 2019. годину. Стојановић један је од два лаурета, а признање му је уручено јуче у библиотеци „Бора Станковић“ у Врању, у оквиру 14. годишњег стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека „Библионет 2020.“

Награда „Ђура Даничић” додељује се појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији.

Награда се додељује од 2009. године, под именом Ђуре Даничића, знаменитог српског писца, филолога, преводиоца, културног радника и управника Народне библиотеке Србије, а за целокупан допринос појединаца развоју библиотекарства и културе Србије. Годишња је награда Заједнице матичних библиотека Србије.

Неки од критеријума, према саопштењу Заједнице матичних библиотека Србије, које је неопходно испунити јесу: запажени резултати у домену преводилаштва, науке, уметности и културе у целини; научни и стручни радови и њихове научне, уметничке, културне и просветне вредности; број реализованих пројеката у библиотечко-информационој делатности; рад на унапређивању библиотечко-информационе делатности, односно културне делатности; залагање за технолошке, организационе и друге иновације у библиотечко-информациону делатност и културу у целини.

Миро Вуксановић, Јасмина Нинков, Мирко Демић, Драган Којић, Милорад Вучковић, Душица Грбић, Александра Вранеш неки су од досадашњих добитника награде.

Извор: Општина Рума