НАГРАДА „ЂУРА ЂУКАНОВ“ МЛАДОЈ АУТОРКИ ТИЈАНИ КАТИЋ

За збирку прича „Ход по ивици круга“, ауторки Тијани Катић, свечано је, у Народној библиотеци ‘’Јован Поповић’’, уручена награда „Ђура Ђуканов“, која подразумева штампање књиге џепног формата у тиражу од 350 примерака. Награда се додељује од 2005. године, за рукопис необјављене књиге прича аутора млађег од тридесет пет година. Свечаној додели награде „Ђура Ђуканов“ у Народној библиотеци присуствовали су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника, Валентина Мицковски, чланица Градског већа и Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске службе.

‘’Ђура Ђуканов је значајан књижевни стваралац са ових простора, који је сврстан међу најважније представнике банатске прозе двадесетог века. Доделом награде која носи његово име, кикиндска Библиотека показује да са дубоким пијететом негује сећање на живот и дело овог писца, који је и сам дуго водио Библиотеку у Мокрину’’, истакла је Дијана Јакшић Киурски.

Осамнаеста добитница награде је двадесетшестогодишња Крагујевчанка Тијана Катић, која је дипломирала на Економском факултету у Београду:

‘’Књига је подељена на два дела, од којих се један бави оним свесним, а други понирањем у себе. Ово ми је прва објављена књига, а за приче у њој су ме инспирисали међуљудски односи’’, истакла је лауреаткиња.

Жири су чинили: Јована Копривица, Слађана Стаменковић и Драган Бабић:

‘’Код збирки кратких прича је важна веза између целине и појединачних текстова, што ова књига заиста има. Тијанин рукопис се издвојио на прво читање, иако је стигао одређени број рукописа који заиста завређују да буду одштампани’’, надовезао се Бабић.

Извор: Град Кикинда