НАГРАДА КОНКУРСА „ДВА ЛИЦА СУНЦА“ СТИГЛА У КУЦУРУ

Ученици IV/2 одељења Основне школе „Братство јединство“ из Куцуре нашли су се међу двадесет најбољих учесника конкурса „Два лица сунца“, организованог у целој Србији, и за свој рад награђени су индикаторима ултравиолетног зрачења. Овај конкурс и ове године организовали су Фонд Б92 и Еуцерин Србија, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства здравља, као део велике едукативне кампање „Заштита за све“, која се спроводи у основним школама на територији Републике Србије. Циљ кампање је да се промовише одговорно понашање на сунцу и подигне свест о значају заштите од штетног UV зрачења, те првенствено помогне унапређењу рада са предшколском и децом нижих разреда основних школа када је заштита од сунца у питању. Kампања „Заштита за све“ је од стране наведених министарстава препозната као кампања од националног значаја.

Да би постали део кампање било је потребно да учитељица Мирјана Бокан, која води овај разред, прође кроз едукацију, а тиме се стицало и право да ученици овог одељења, заједно са ментором, учествује на конкурсу.

„Кроз едукацију упознала сам се са кључним информацијама и сазнањима како подићи свест деце и њихових родитеља о потреби одговорног понашања на сунцу и заштите од сунца. Тако сам стекла потпунија знања о значају и озбиљности последица које су видљиве тек касније, и пренела их на своје ученике. Осмислили смо заједно један креативни час и посебне активност на ову тему и узели учешће на конкурсу који је био расписан на нивоу Републике Србије. Од свих пристиглих радова на тему ‘Два лица сунца’, жири је одабрао 20 школа којима су донирани UV индикатори, а међу њима смо били и ми. Својом креативношћу, оригиналношћу и разумевањем теме ђаци овог одељења су стварно заслужили вредну награду, која ће бити од користи целој школи и околини“, описала је активности кампање и конкурса „Два лица сунца“ Мирјана Бокан, учитељица која је кроз целу акцију водила одељење IV/2.

Испорука и монтажа UV индикатора је реализована за време летњег распуста и сада сва деца имају могућност да у сваком тренутку сазнају ниво зрачења (уз кратко објашњење шта тај UV индекс значи), и тако на најбољи начин науче како да се заштите приликом боравка на сунцу.

Извор: Општина Врбас