NAJAVA PROGRAMA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 4. OKTOBRA 2018.

NOVA TURNEJA MEĐUNARODNOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG FILMA BELDOCS 

Odabrani filmovi sa ovogodišnjeg  festivala dokumentarnog filma “Beldocs” prikazuju   se u Kulturnom centru Zrenjanina do kraja septembra  svake srede, četvrtka i petka u Maloj Sali Kulturnog centra od 20 časova.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Inače, Beldocs  festival  je osnivan sa  jasanim ciljem – da približiti savremenu svetsku dokumentaristiku kao i njene autore domaćoj publici.

U nastavku  pogledajte rapored projekcija poslednje festivalske nedelje.

SREDA, 26. SEPTEMBAR

FILM: “DOĆI ĆE ŽUTI LJUDI SA ISTOKA I PIĆE VODU SA MORAVE”

Režija: Tanja Brzaković, Srbija, 2017, 72’

Mladi bračni par, radnik u tržnom centru, porodica poljoprivrednika, grupa srednjovečnih žena koje rekreativno plešu, svi migranti iz Kine, žive izolovan život, rastrzani između svojih ambicija za boljom egzistencijom i nemogućnosti da se asimiluju u Srbiji. Kineski predsednik je u trodnevnoj poseti Vladi Srbije, koja se nada ekonomskom procvatu zahvaljujući kineskim investicijama.

ČETVRTAK, 27. SEPTEMBAR

FILM: “MIRSADA”

Režija: Danilo Marunović, Crna Gora, 2017, 50’

U neravnopravnoj borbi vjekovne romske kulture, tvrdih kodeksa i tradicije sa snovima jedne djevojčice, nastaje uzbudljiva priča iz skrivenih prostora periferije Podgorice. U tom paralelnom svijetu, kamere po prvi put zalaze… Sniman u šokantnim ali i bajkovitim ambijentima napuštenih vagona, deponija, otpada i ulica gdje su sklonište od kiše i topla riječ transrodne prostitutke u hladnoj noći, sasvim dovoljno za sreću…

PETAK, 28. SEPTEMBAR

FILM: “POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE”

Režija: Đorđe Marković, Srbija, Hrvatska,  2018, 65’

Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

PETAK, 28. SEPTEMBAR

PREDAVANJE

„NAJEFIKASNIJI LEK NA SVETU“

U petak, 28. septembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje – „Najefikasniji lek na svetu“. Predavač je akademik, prim. dr med. Boro M. Vujasin. Ulaz je slobodan. 

UTORAK, 2. OKTOBAR

TRIBINA

U utorak, 2. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina „ Prisjedinjenje Vojvodine Srbiji 1918. – Velika Kikinda“. Govore: Dimitrije Mihajlović i Srđan Sivčev, istoričari. Tribina se organizuje u saradnji sa Gradskom narodnom biliotekom „Žarko Zrenjanin“ a počinje u 19 časova. 

UTORAK, 2. OKTOBAR

IZLOŽBA

„IVAN ANTIĆ – ARHITEKTONIČNO“

  • Od 2. do 19. oktobra

U utorak, 2. oktobra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena putujuća izložba Beogradske internacionalne nedelje arhitekture 2018: „Ivan Antić – Arhitektonično“. Autori izložbe su Igor Marić i Dijana Milašinović Marić. Otvaranje je zakazano za 19 časova.

Na izložbi će se predstaviti najznačajnija dela Antićevog stvaralaštva i deo dokumentacije do sada nepoznat  javnosti, arhitekte čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva.

Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923-2005), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja u oblikovnom u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović) ili Sportski centar „25 maj“, potom sportska hala „Pinki“ u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTB i pozorištem „Duško Radović” u Beogradu, hoteli „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, „Narvik“ u Kikindi ili hotel „Hajat“ u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu, Dom „Politike” u Krupnju i druga, koja su sva svrhovite i estetizovane graditeljske forme, gotovo sublimati opredmećenja sadržinskih i konstruktivnih zahteva.

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina do 19. oktobra.

 

ČETVRTAK, 4. OKTOBAR

  • POZORIŠNA PREDSTAVA

„SVINJA“

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 4. oktobra biće izvedena predstava „Svinja“ koja je urađena po romanu Branislava Nušića a napisana u maniru najboljih francuskih vodvilja.  Igraju: Marijana Mićić, Miloš Đurović, Dušan Matejić i Ljiljana Đurić. Predstava počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice: 400, 500 i 600 dinara.

Informacije o prodaji karata potražite na biletarnici Kulturnog centra i na broj tel. 566-712.