НАЈАВЉЕН ДРУГИ ПО РЕДУ САЈАМ „НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ“ ЗА 6. ДЕЦЕМБАР 2018.

Сајам „Наука за привреду“, други по реду, биће одржан у четвртак, 6. децембра 2018. године на Новосадском сајму са почетком у 10.00 часова, најављено је данас на конференцији за новинаре.

„Циљ ове сајамске манифестације је да дође до неке врсте преклапања, односно да наука оплемени нашу привреду и да трансферише знања која би сигурно могла да појачају, да повећају капацитете наших привредних субјеката“, рекао је генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић истакавши да ће ове године Сајам трајати један дан и да ће акценат бити на билатералним састанцима и трансферима знања.

Сајам се организује на иницијативу Покрајинске владе, а реализује у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност, Развојном агенцијом Војводине (РАВ) и Привредном комором Војводине (ПКВ).

Централна тема овогодишњег Сајма је храна. Факултети, научноистраживачки центри и лабораторије са Универзитета у Новом Саду фирмама ће понудити решења која могу да унапреде производњу и пласман производа и услуга, да развију нове производе и побољшају конкурентност на домаћем и ино тржишту. Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да је упућено 2500 позива привредним субјектима.

„Урадићемо све што би у једну реч стало – испровоцираћемо сарадњу. Она нажалост није снажна и она не показује унутрашње механизме, рекао бих, покретања. Потребно је очигледно доста још урадити споља субвенцијама и сугерисањем да се опасност сваке економије креће у одсуству проширене репродукције“, рекао је  проф. др Зоран Милошевић и додао да факултети јесу природно станиште нових идеја, иновација, а како каже, наши институти морају бити покретачи новог лица српске привреде.

„Ове године је тежиште на производњи хране и додатним делатностима које гравитирају у том сегменту. Ми овај догађај посматрамо као круну целогодишњег рада свих сегмената, који имају задатак да повежу науку и привреду“, рекао је на конференцији секретар Удружења индустрије ПКВ мр Зоран Трповски и додао да је мишљења да се крећемо у правцу да сарадња науке и привреде буде перманентна ствар и да, како каже, овакви догађаји буду круна нечег што се дешава сваки дан, а што је значајно и за привреднике и за научне институције.

Учесници Сајма су факултети Универзитета у Новом Саду (Пољопривредни, Технолошки, Економски, Техничких наука, Правни, Природно-математички, Филозофски, Факултет спорта и физичког васпитања, Академија уметности и Технички факултет „Михајло Пупина“ у Зрењанину), као и  институти (Биосенс, Научни институт за прехрамбене технологије, Научни институт за ветеринарство, ЦЕМФИК – Центар за медицинско-фармацеутска истраживања и контролу квалитета, Институт за низијско шумарство и Институт за ратарство и повртарство), као и Универзитет „Едуконс“ у Сремској Каменици. Биће организовани и пословни састанци излагача и представника компанија, након чега ће уследити четири панел дискусије.

„Прва је у вези са технологијом, квалитетом и безбедности хране и ту ћемо имати 15 излагача, који ће представити резултате који могу врло брзо да се имплементирају у привредне активности. Затим имамо информационе технологије и аутоматизацију у којем ћемо имати четири излагања и имаћемо једно премијерно излагање на тему паметних градова“, рекао је проректор за науку Универзитета у Новом Саду проф. др Стеван Станковски и додао да ће у трећем панелу на тему исхране, физичке активности и здравља учествовати осам излагача, док ће у четвртом, који обухвата консалтинг, обуке и дизајн, бити 11 излагача.

Директор РАВ Никола Жежељ истакао је да РАВ на различите начине подржава привреду, од финансијске до саветодавне подршке у циљу унапређења пословања привредних субјеката, а самим тим и целокупне привреде и изразио наду да ће Сајам посетити велики број заинтересованих привредника и да ће се ова сајамска манифестација, како каже, понављати што чешће.

Министарство за евроинтеграције, Фонд за иновациону делатност и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност ће изложити актуелне информације о инструментима подршке сарадњи науке и привреде. Радно време Сајма „Наука за привреду“ биће од 10 до 17 часова, а улаз се неће наплаћивати.