НАЈАВЉЕН КАДЕТСКИ ТУРНИР СПОРТИСТА ИЗ ВОЈВОДИНЕ И СРПСКЕ И ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА ВАЗДУХОПЛОВНОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ

Кадетски турнир спортиста из Војводине и Републике Српске, организован поводом обележавања века од присаједињења Војводине Краљевини Србији, биће одржан 9. децембра у Новом Саду, док ће јубилеј Ваздухопловног савеза Војводине – 90 година постојања – бити обележен низом манифестација, 11. децембра.

О предстојећим значајним спортским дешавањима на конференцији за медије говорили су покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, који је и председник Организационог одбора за обележавање јубилеја Ваздухопловног савеза Војводине, председник и секретар Ваздухопловног савеза Војводине Андрија Шил и Жељко Вулетић.

Под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину у Новом Саду ће се, 9. децембра, окупити више од 400 младих спортиста у кадетској конкуренцији из Војводине и Републике Српске, који ће се такмичити у одбојци, кошарци и рукомету.

„С обзиром на значај спорта у нашој земљи, желели смо да окупљањем наших најбољих и најперспективнијих спортиста у кадетској конкуренцији, спортских радника и пријатеља спорта, обележимо велики историјски датум – век од присаједињења Војводине Краљевини Србији“, казао је Батез и додао да ће се на великом турниру симболично окупити селекције Срема, Баната и Бачке. Четврту екипу у сва три спорта и обе конкуренције (мушкој и женској), на наше велико задовољство чиниће најбољи спортисти наших великих пријатеља из Републике Српске, одакле су потекли и многи спортисти који са успехом наступају за селекције Републике Србије.

Он је најавио да квалификационе борбе између 24 такмичарске екипе почињу 9. децембра, у 9.00 часова, те да ће се утакмице играти у малој и великој дворани СПЕНС – а. Након квалификација, у 13.30 часова, предвиђено је свечано отварање турнира.

Батез је овом приликом нагласио и да је Покрајински секретаријат за спорт и омладину препознао значај важног јубилеја за војвођанско ваздухопловство, и пружио пуну подршку Ваздухопловном савезу Војводине да свој јубилеј обележи на достојанствен начин.

Он је још додао да спортисти у ваздухопловству, деценијама уназад, на најбољи начин репрезентују српски спорт и нашу земљу на бројним великим међународним такмичењима.

Председник Ваздухопловног савеза Војводине Андрија Шил позвао је грађане да присуствују обележавању јубилеја савеза, чији су спортисти деценијама уназад међу елитним спортистима у Србији, поготову ваздухопловни и ракетни моделари и параглајдеристи.

„Наши такмичари су на државним првенствима и у оквиру лига такмичења, у свих седам ваздухопловних дисциплина, увек у елити у Србији“, рекао је Шил и додао да је на овогодишњем европском првенству у Мађарској, од девет чланова српске репрезентације ваздухопловних моделара, чак седморо било из Војводине.

Такође, војвођански пилот Горан Ђурковић, седам пута је добио највише признање у ваздухопловству – статуу „Златног орла“, а победник је и Олимпијских ваздухопловних игара у Дубаију. Традицију успеха у различитим дисциплинама у овом спорту, како је навео Шил, настављају како сениори, тако и јуниори.

Секретар ВСВ Жељко Вулетић захвалио се Покрајинској влади што је препознала значај ваздухопловног спорта у Војводини, који има дугу традицију и изузетно велике резултате.

Вулетић је најавио да програм обележавања јубилеја ВСВ почиње свечаном Скупштином, 11. децембра, са почетком у 11.00 часова, у амфитеатру на првом спрату СПЕНС-а. У оквиру програма ће потом бити отворена изложба „Летови над Панонском равницом“, а биће одржан и округли сто посвећен историји војвођанског ваздухопловства.

Он је најавио и да је донета одлука да се напише монографија о ваздухопловству у Војводини, у којој ће по први пут бити забележени догађаји и спортисти који су обележили историју и развој ваздухопловства у Војводини.

Подаци говоре о томе да је у Новом Саду ваздухопловство било развијено још 1912-13. године. У марту 1913. године, у Новом Саду је одржан први аеро-митинг, на којем је, како су тадашње новине писале, пуковник аустроугарског ваздухопловства Милан Узелац, Србин из Лике, извео неколико оштрих заокрета и бацао цвеће на гледаоце. Први аеродром је такође направљен у Новом Саду 1913. године, а то је данашњи аеродром „Југовићево“. Неколико деценија касније, 1950. године, падобранац Јанко Лутовац у Новом Саду је направио светски рекорд, са 132 скока са крила авиона у једном дану.