НАЈАВЉЕНА ТРЕЋА ФАЗА ОБНОВНЕ МАНАСТИРА МАЛА РЕМЕТА

Покрајинска влада за трећу фазу радова на санацији конака манастира Мала Ремета на Фрушкој гори издвојила је 23,6 милиона динара. Радови ће обухватити санацију фасаде и олука конака и капеле, као и уређење прилаза са изградњом потпорног зида манастира. Поменута средства ће бити усмерена ка Заводу за заштиту споменика културе Сремска Митровица, с обзиром на то да се ради о непокретном културном добру под заштитом државе.

Иако као Општина нисмо задужени за ове радове нити за финансирање, захваљујем се Покрајинској влади и председнику Игору Мировићу који су одобрили средства да се настави обнова манастира Мала Ремета. Свака православна светиња, па и на нашој територији, је једнако важна. Осим тога, верски туризам нам је веома значајан, а манастир Мала Ремета је све посећенији, не само у погледу верског туризма. Отварањем неколико угоститељских објеката и винарије, све више туриста борави у овом крају, а ми као локална самоуправа смо радили на унапређењу путева и инфраструктуре уопште, како бисмо имали што више посетилаца, рекао је Тихомир Стојаковић, председник Општине Ириг.

Покрајинска влада је у првој фази финансирала делимичну обнову конака манастира Мала Ремета, а радови су подразумевали санацију капиларне влаге пресецањем зидова, са мањом адаптацијом простора у приземљу, рушење преградних зидова и замену столарије. У другој фази извођени су радови на уређењу ентеријера, изради подова, замени електроинсталација, као и конзерваторско-рестаураторски радови.

Први писани траг о манастиру Мала Ремета појављује се у документу из 1546. године, а у историјским изворима као могући оснивач помиње се „сремски краљ“ Драгутин Немањић.

Извор: Општина Ириг