НАЈАВЉЕНА ЗАБРАНА ТРАНЗИТА КРОЗ МАЂАРСКУ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА

Превозници би требало да имају у виду да је због католичког Ускрса најављена забрана транзита кроз Мађарску која почиње већ у четвртак 18. априла у 22 часа, што може довести до додатног задржавања у теретном саобраћају пред предстојеће ускршње празнике.

Ова забрана трајаће до петка 19. априла до 22 часа, а затим ће транзит бити дозвољен свега 24 сата, да би потом опет био забрањен од суботе 20. априла све до понедељка 22. априла 2019. године.

Одлука о забрани транзита викендом и за празнике кроз Мађарску није новина, јер је она на снази већи део године.

Протекли викенд и почетак недеље обележила су задржавања у теретном саобраћају којих је је било како на мађарској, тако и на хрватској, али и румунској граници.

Тренутно се најдуже чека на граничном прелазу Ватин, где возачи у колони од око 50-ак камиона на излаз из земље чекају око осам сати услед успореног рада румунских пограничних органа који спроводе детаљну контролу у потрази за мигрантима.

Нешто мање, око седам сати камиони се задржавају на излазној страни Терминала Хоргош, мада је колона теретњака сведена на свега километар и по. На Келебији се на излаз из земље чека нешто краће, око три сата, а камиони су формирали колону дугу око четири километра.

Слична ситуација и на граничним прелазима са Хрватском. На Шиду се на излаз из земље чека око четири сата. На Батровцима камиони у колини дугој око три километра чекају на иступ из земље око три и по сата. И овде је као и на свим осталим прелазима међузона константно пуна, што указује на успорено обављање граничне процедуре суседних пограничних служби.

Они који су се јуче суочили са застојем у теретном саобраћају на прелазу Котроман, насталом због техничких проблема, данас могу да одахну јер је саобраћај у потпуности нормализован.

Појачан путнички саобраћај очекује се већ од сутра, јер ће грађани западноевропских земаља, због празновања католичког Ускрса масовно кренути на пут ка својим матичним земљама.

Напомињемо да царинска служба Србије ради пуним капацитетом и да су предузете све мере да застоја не буде тамо где на то може да се утиче.