НАЈБОЉА ВИНА СРЕМА У ЗАГРЕБУ: ПРЕДСТАВЉАЊЕ СРЕМСКИХ ВИНАРИЈА У АМБАСАДИ СРБИЈЕ

У просторијама амбасаде Републике Србије у Загребу организована је друга по реду промоција сремских винарија и вина. На иницијативу српске амбасадорке Њене Екселенције Мире Николић а у сарадњи са Општином Инђија, амбасадорима и члановима дипломатског кора, људима из света бизниса и представницима Српске православне цркве у Хрватској, представљена су вина четири винарије-Темет, Ковачевић, Шапат и Vista Hill.

Идеја о промовисању српских винарија проистекла је из чињенице да српска вина готово и нема на тржишту Хрватске.

„Током три и по године мог боравка у Загребу приметила сам да људи из Хрватске мало знају о винима из Србије. Кад одете у продавницу уопште их нема, или у хипермаркету можете на полици наћи евентуално Ждрепчеву Крв. Од дистрибутера једини је Роберт Самек из винотеке Винтеса који је увезао вина Три Мораве винаријеТемет. Управо зато ми је идеја да дипломатски кор и представнике разних институција у Хрватској упознамо са нашом производњом“, навела је амбасадорка Николић.

Престижне награде на бројним међународним сајмовима и улазак младих произвођача у свет вина показују да се винска култура у Србији све више развија, истакла је Николић додавши да је узгајање винове лозе и производња вина једна од најбрже растућих грана пољопривреде у Србији.

Партнер у овом пројекту је Општина Инђија на чијој територији постоје винарије које су својим квалитетом брзо освојиле запажена места на домаћем и међународном тржишту. Обраћајући се гостима, председник општине Инђија Владимир Гак рекао је да је Инђија не само индустријски једна од најбољих у региону већ и место идеално за производњу грожђа и префињених вина.

„За само три године потписали смо 11 нових инвестиција чиме се ретко који град може похвалити. Такође, значајна средства се улажу у пољопривредну производњу а резултати, приноси и све већа производња показују да смо на добром путу да постанемо једна од најбољих винских локалитета“.

Гак се захвалио амбасадорки Николић на прилици да Инђија буде партнер на овом догађају и што има прилику да промовише све оно што наша општина нуди.

Извор: Општина Инђија