NAJBOLJI ZEČIJI PAPRIKAŠ – ZMAJ PAPRIKAŠ

Ovaj izveštaj kasni sa objavom  iz opravdanih razloga, autoru teksta je trebalo par sati da se „povrati“ u govorno stanje, od jačine zečijeg paprikaša.

Drugog dana manifestacije „Dani Bačkog Petrovca“ naša novinarska ekipa portala Vojvodjanske.rs, dobila je zadatak da proprati takmičenje u kuvanju najboljeg zečijeg paprikaša „Zlatni kotlić“.  

foto : Medija Portal

Krenimo redom. Sećam se da mi je prijatelj objašnjavao kako je velika razlika u kvalitetu mlevene paprike domaće i one industrijske proizvodnje, koju uglavnom mi laici koristimo. Industijska je uglavnom bez : ukusa, ljutine i boje. Jako teško ostavlja „Vatreni trag“ na posudi u kojoj se jelo priprema. Specijana napomena bila je da kod kuvanja paprikaša, riblje čorbe, gulaša i ostalih „kotlićarija“dobro obrati pažnju na sledeće : Vizuelno pregledati sadržaj i kotlić i ako ima crveno zlatnu boju „Vulkanske lave“ goruće teksture, skoncentrisane ka sredini posude, pa se nežno razliva ka ivicama, pridodajući svetlije crvene tonove, kako se približava ivici suda, onda sa poštovanjem pristupiti degustaciji. U ovom ritualu vizuelne kontrole, obavezno mora da na samom rubu kotlića, debljine prsta bude crven trag, koji se prožima od skoro roze do tamno crvene, skoro crne boje koja se na ivisci posude uklopila uz kotlić kao ram na slici. U tom slučaju je majstor koristio domaću papriku, ali onu koja se čuva za specijalne prilike!

foto : Medija Portal

Ko može da napravi najbolji zečiji paprikaš ako to nije Udruženje odgajivača sitnih životinja iz Bačkog Petrovca? Pa naravno oni, naši domaćini najbolje poznaju uzorke kojima se posvećuju, nije to samo uzgajanje. To je ipak ljubav, a Dani Petrovca, pa još i takmičenje u kuvanju najboljeg zečijeg paprikaša, ko tome da odoli?

U tihoj, prelepoj idiličnoj ulici Bačkog Petrovca (Hmeljova), nalazi se Udruženje odgajivača sitnih životinja. Zahvaljiujući ljubaznosti  gospodina Ondreja Bovdiša, bez čije pomoći bi teško pronašli ovu oazu mira, sklada prirode i kulinarstva. Kako smo se približavali mestu takmičenja u kuvanju zečijeg paprikaša, tako su mirisi kuvanja bivali sve intenzivniji, prijatno su nam golicali nozdrve, znali smo da smo na pravom putu.

foto : V. Jovanović

 

Ljubazni domaćin nas je odmah „sproveo“ do pobednika i nosioca titule „Zlatni kotlić“ majstora pripremanja zečijeg paprikaša gospodina Joške Hortoviča. Veliki majstor Joška Hortovič nam je kao onako uz put, otkrio neke deliće recepta „Zlatnog kotlića – zečijeg paprikaša“, majstoru smo obećali da ih nećemo otkrivati.

 

 

 

 

Ekipa vojvodjanske.rs, nije mogla da odbije ljubazan poziv domaćina i priključili smo se degustaciji zečijeg paprikaša.

foto : Medija Portal

Slovaci vole pikantnu hranu, ljuta paprika u svim svojim oblicima dominira njihovom ishranom. Od malih nogu uživaju u kulenu, kobasicama, paprikašima i sve dobro začinjeno ljutom domaćom začinskom paprikom. To je i rezultiralo da budu najveći proizvođači začinske paprike u Vojvodini. Nama je najprijatnija bačka začinska paprika, a majstori ukusa i poznavaoci kvalitea začinske paprike čuvaju tajnu koja je paprika završila u njihovom kotliću, Petrovačka, Kisačka, Gložanska ili Kulpinska?

 

A paprikaš? Zlatni kotlić, ljuti kotlić, najbolji na svetu!

Paprika se prvenstveno  mora poštovati!