НАЈБОЉУ ГИБАНИЦУ У АШАЊИ УМЕСИЛЕ ГОШЋЕ ИЗ ГОЛУБИНАЦА

Протеклог викенда, 18. и 19. јуна, Ашања је након две године паузе поново замирисала на гибаницу. „Гибаницијада Ашања 2022“ још једном је пружила прилику удружењима жена из пећиначке, али и из околних општина, да покажу раскошно кулинарско умеће у припремању гибанице, а посетиоцима, који су се одазвали у великом броју, да се „осладе“ једним од најпопуларнијих сланих специјалитета Срема и читаве Србије.

Организатори манифестације су Туристичка организација општине Пећинци, у сарадњи са Месном заједницом Ашања и Удружењем жена „Лепота Ашање“, и уз подршку Културног центра Пећинци, а генерални покровитељ је као и увек Општина Пећинци.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић истакао је да је Гибаницијада у Ашањи једна од најстаријих и најмасовнијих манифестација, коју пећиначка локална самоуправа подржава од самог почетка.

„Свакако једна од најзначајнијих манифестација, јер чува традицију нашег краја и промовише наше културно и кулинарско наслеђе“ – рекао је Војкић и зaхвалио се свима који су учествовали у организацији манифестације.

Директорка Туристичке организације општине Пећинци Љубица Бошковић рекла је да су манифестације изузетно значајан сегмент туристичке понуде сваке дестинације.

„Манифестациони туризам је значајан нарочито за места која немају неке изузетно значајне туристичке локалитете, па се њихова видљивост повећава управо манифестацијама. Ашања је на туристичкој мапи препознатљива по Гибаницијади, која се одржава дванаести пут, али има традицију дугу 14 година, јер због пандемије није одржана у претходне две године. Ова манифестација је посвећена краљици сланих предјела – гибаници, али на штандовима наших удружења жена може да се проба много тога из традиционалне кулинарске понуде Срема и општине Пећинци, али и да се ужива у богатом културно-уметничком програму“ – изјавила је Бошковић.

На крају, одлуком жирија, најбољу гибаницу су умесиле гошће из Удружења грађана „Рузмарин“ из Голубинаца. Удружење жена „Шимановчанке“ освојило је награду за најлепши штанд, УЖ „Сунчев цвет“ награђено је за најбогатију корпу, УЖ „Колевка Срема“ за најлепше ношње, а награде су додељене и у бројним другим категоријама, тако да су на крају, на неки начин, сви учесници били и победници.

А док су чекали на одлуку жирија о најбољој гибаници, посетиоци су уживали у наступима ученика ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ из Ашање, Друштва за неговање народне традиције „Купиник“ из Купинова, Фолклорног друштва „Извор Доњи Товарник“, Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме, вокалне солисткиње из Ашање Анастасије Максић, Певачког друштва „Свитац“ из Деча и гостију изненађења.

Организатори су уручили специјалне захвалнице и пехаре покровитељима и бројним спонзорима.

Извор: Општина Пећинци