NAJLEPŠE ŽENE VOJVODINE

Od lepotica, u celoj Bačkoj “tukla je rekord” po lepoti, Živka Popov Vajverova, oko koje se svet kupio na vašarima, kad bi se pojavila, samo da vidi njene trepavice, koje su joj obrve mrsile. Ona se prvo udala za jednog glumca, drevnu pijanicu, koga je nekada po tri dana čekala sedeći na fijakeru ispred kafane, a kada to više nije mogla izdržati, razvela se i preudala u Beograd, ali je posle kraćeg vremena, veoma mlada umrla od tuberkoloze u 28. godini života. Bila je iz Kovilјa.

Na glasu je bila i Mara Bogdanova iz Kikinde, koja se udala za nekog francuskog oficira, pa zatim Julka Manojlović iz Srbobrana, a takođe i Miluška Janković iz Sombora, sestričina književnika Velјka Petrovića. Ova treća, htela je da bude glumica, ali je na audiciji dobila tremu i propala, a udavala se, ništa manje već samo “pet” puta, dok se nije izgubila negde u Americi, sa jednim zemunskim Jevrejinom. Od Čerevićanki, kao lepotica, važila je Milena Stefanović, najveća lјubav pesnika Jovana Grčića-Milenka, koja mu je zbog crnih očiju još kao dečaku zapala za oko. Kasnije, ta je lјubav postala sve jača, i u njegovom životu ostavila dubok trag. Zajedno su obilazili fruškogorske šume i proplanke, radi oporavka, jer oboje su bili bolešlјivi, tek joj je sa tih izleta i šetnji posvetio neke pesme, upoređujući svoju lјubav sa najlepšim cvećem. Kada je umrla, on se veoma potresen nazvao njenim imenom, o čemu nam jasno kazuje ovaj njegov stih:

“Od imena tvog, Mileno,

Sazido sam spomen mio,

U ranjenoj strasti svojoj,

Milenkom se pokrstio!”

Izuzetne lepote, ali još izuzetnije sudbine, zle, bila je pesnikinja Milica Stojadinović-Srpkinja. Iako u mladosti poznata i priznata, kao starica doživela je vrlo bedan kraj, neudata i zaboravlјena, mada je od savremenika slavlјena kao “Vrdnička vila”, lepotica čarobnih očiju, nesravnjenih obrvica i stasa, o kome se nadaleko govorilo. Čak je i Nјegoša oduševila lepotom, koja je za mnoge bila nedostižna, pa nije čudo što su neki sremski momci, za njom beznadežno uzdisali ovim tužnim stihom: “Šta je lјubav – samo onaj znade, koji lјubi – a ne ima nade…!”

Od ostalih sremskih lepotica, svakako treba navesti i Anicu Đurišić Arapovu, kćer jednog poznatog trgovca iz Rume, kojoj roditelјi nisu dali da se uda za volјenog čoveka. Kasnije je dobila neku kožnu bolest, pa je preko lica nosila veo, da bi bar očuvala uspomenu na svoju nekadašnju lepotu, jer nije želela da je neko prepozna sa drugim likom. I Mitrovica je imala leših žena, a Vuka Poledica je bila čuvena zbog svojih pletenica dugih do kolena i Jovanka Jovanović koja je 1923. godine, u Bečkoj operi na konkursu za lepotu, zauzela treće mesto, a bila je žena akademskog vajara Milorada Jovanovića.

Od Banaćanki. kao izuzetne lepotice pamte se Sultana Cijuković iz Vrca i Jovanka Jagodić iz Pančeva. Cijukova je bila poznata operska pevačica, čijoj se lepoti i glasu neopisive topline divila Evropa, krajem XIX i početkom XX veka. Ova slavna primadona, nastupala je u operama Petrograda, Beča, Minhena, Milana, Praga, Londona i Pariza, a nuđen joj je angažman u Metropoliten operi iz Nјujorka, ali ga je odbila. Glas je školovala u Beču, a njeno ime punih dvadeset godina nije silazilo sa stranica muzičke štampe u svetu, pa je čak nazvana i “sopranom stoleća”, posle jednog velikog uspeha u londonskoj operi. Umrla je 1935. godine, a sahranjena je veoma skromno, u njenom volјenom i rodnom Vršcu, gde se 1871. godine rodila, kao kći vršačkog pravoslavnog prote.

Jovanka Jagodić iz Pančeva rodila se u veoma bogatoj porodici. Za njenog dedu Jovana pričaju da je bio bogat kao Knez, a otac Aleksandar, žitarski trgovac, čija su imanja dopirala čak do Rumunije, smatran je jednim od najbogatijih Srba u Austro-Ugarskoj monarhiji.Bogatstvo joj je pomoglo, da se školuje u jednom minhenskom elitnomdevojačkom internatu, gde je naučila nekoliko jezika i stekla solidno obrazovanje. bavila se sportom, jahanjem. Savremenici pričaju da je bila prava “amazonka” kada bi uzjahala vatrenog i gizdavog konja. Lepa i bogata, ostala je neudata, jer je imala jednu nesrećnu lјubav, iako je bilo đuvegija na biranje. Prosio je i knez Arsen Karađorđević, ali ona je stalno mislila na jednog lepuškastog siromašnog i bolešlјivog konjičkog oficira, Jovanovića. za koga roditelјi nisu hteli ni da čuju. Kraj je bio takav, da se nikad nije ni udala, a umrla je veoma bedno, iako je pripadala bogatoj porodici. U njihovu kuću svojevremeno uje zalazio i knez Miloš, a ona se susrela sa mnogim poznatim savremenicima svog doba, kao na primer sa Edisonom u Parizu i Štrausom u Beču.

Po lepoti čuvena je bila i Zorka Stanković, kći jednog staparskog trgovca. Zvali su je “velika Zorka”, a bila je udata za advokata Paju Drakulića iz Sombora. On je bio poslanik na ugarskom parlamentu, poznat kao veliki kartaroš i pijanica, a kako je živeo na “visokoj nozi”, kada je sve proćerdao jedini izlaz mu je bio da se ubije. Lepa je bila i Jovanka Stratimirović iz Novog Sada, koja je Paji Jovanoviću poslužila za model bogorodice na dverima Saborne crkve. U nju se zalјubio jedan fancuski oficir, pa se udala za njega i otišla na Madagaskar.

O čuvenim lepoticama iz Vojvodine, ne postoji skoro nikakva literatura, gde bi u njima bilo nekog traga. Jedino je valјda izuzetak sa Milicom Stojadinovič, i još ponekom. Za mnoge od njih, lepota je bila čak i fatalna, jer su u braku većinom bile nesrećne, a neke se nikad nisu ni udavale.

Nastavak priče pročitajte u knjizi „Novi Sad prošlost u pričama“… koju kao i najnovija dela Zorana Kneževa, možete poručiti po specijalnom novogodišnjem popustu putem meila: zoranknezev@gmail.com  ili na broj telefona 064/1258337