НАЈМЛАЂИ „ВАТРОГАСЦИ“ ИЗВЕЛИ ПОКАЗНЕ ВЕЖБЕ У КУЛИ И ЛИПАРУ

Добровољно ватрогасно друштво „Кула 1877“ деценијама негује подмладак чији чланови на покрајинским и републичким такмичењима редовно освајују медаље. Поводом Дана Добровољних ватрогасаца Србије, данас ће чланови подмлатка извести показне вежбе у три основне школе у Кули и Липару.

Екипе ватрогасног подмлатка из Куле чине дечаци и девојчице узраста од шест до дванаест година, а практичан и теоријски рад одвија се без прекида током читаве године. За своје другаре из основних школа, поводом дана добровољних ватрогасаца, припремили су симулацију гашења пожара водом и пеном.

„Најмањи ватрогасци из Куле традиционално свој дан, Дан ватрогасаца, прослављају показном вежбом својим другарима из основних школа. Пошто је то узраст до 12 година, најпримереније је да својим другарима покажу шта раде целу годину и најбоља оцена долази од другара – да ли је то добро или не“, каже командир Добровољног ватрогасног друштва „Кула 1877“, Перица Самац.

Перица Самац већ 30 година ради са ватрогасним подмлатком и каже да деца данас кроз школске програме недовољно уче о превенцији и опасностима од пожара.

„Нажалост, јако мало уче у школама о превенцији од пожара, малтене ништа нема у школском програму, а врло битно је  да деца знају шта могу, а шта не могу, чиме могу да се играју, чиме не“, истиче он.

Добровољно ватрогасно друштво „Кула 1877“, тренутно има три десеточлане екипе подмлатка, и то две екипе девојчица и једну екипу дечака. На последњем републичком такмичењу девојчице из Куле, у конкуренцији од 37 екипа, освојиле су треће место.

Извор: Општина Кула