НАЈНИЖА НЕЗАПОСЛЕНОСТ ЗА ПОСЛЕДЊИХ 25 ГОДИНА

На евиденцији Националне службе за запошљавање било је 553.962 незапослених на крају трећег квартала 2018. године, што је рекордно низак број незапослености за последњих четврт века, изјавио је данас Милан Трајковић, заменик генералног директора за макроенкономске анализе НБС.

Трајковић је прецизирао да је на евиденцији 69.009 људи мање него пре годину дана.

„У августу 2018. године у односу на период од пре четири године имамо 78.000 више људи запослених у прерађивачкој индустрији, 156.000 их је више у претежно приватном сектору, а 10.000 у грађевинарству“, рекао је Трајковић за Танјуг.

Стопа незапослености у другом тромесечју износила је 11,9 одсто и, како је навео, преполовљена је у односу на период од пре неколико година.

Према речима Трајковића, у приватном сектору у Србији пре четири године радило је око 1,3 милиона људи, а данас више од 1,5 милиона.

Незапосленост је смањена у свим групама занимања, са акцентом на она везана за област прерађивачке интустрије, али и у трговини, туризму, саобраћају, грађевинарству.

У трећем кварталу незапосленост је наставила да опада и у области пољопривреде и прераде и производње хране.

Ти људи свако нису запослени само у страним компанијама, рекао је Трајковић у НБС након што је представљен „Извештај о инфалцији – новембра 2018“.

У том извештају наведено је да је стопа незапослености код младих у другом тромесечју такође смањена за 1,4 процентна поена на 27,5 одсто. 

Извор : РТВ