НАЈВЕЋЕ ЖЕЛЕЗНИЧКО ГРАДИЛИШТЕ У ЕВРОПИ

Инвестиција вредна безмало 600 милиона долара некако је до сада остала неприметна. Реч је о тренутно највећем железничком градилишту у Европи у – Чортановцима, пише Политика. Руски и наши грађевинци прокопавају Фрушку гору, буше је и подижу вијадукт на најзахтевнијој деоници будућих пруга великих брзина од Београда до Суботице.

То је сада реалност, а можда је разлог што се о овоме није пуно причало – скепса, јер овај пројекат започет је још деведесетих година прошлог века, па заустављен. Из тог периода остао је виц: „Видиш ли пруге на мојој чисто белој кошуљи? Не. Па то је зато што су то брзе пруге. Толико брзе да се и не виде.”

Озбиљан наставак радова на железници прети да овај виц покопа историја и да се за коју годину заиста из Београда до Новог Сада оде на ручак за 35 минута.

– Ове године, 16. априла, почели су радови на отвореној прузи Стара Пазова – Нови Сад. Вредност тих радова је 248 милиона долара, а рок за завршетак је 48 месеци. Најтежа деоница, тунел кроз Фрушку гору, гради се од августа 2017, а вијадукт од 29. септембра исте године. Рок за завршетак тунела са две цеви, обе дужине 1,1 километар, и вијадукта дугог 2,9 километара је 52 месеца, а вредност радова је 350 милиона долара – каже за „Политику” Мирољуб Јевтић, генерални директор предузећа „Инфраструктура железнице Србије” АД.

Извор : Политика