НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ НОВЕ ГЛАВНЕ ЦРПНЕ СТАНИЦЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са директором ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозденом Перковићем обишао локацију у близини Жежељевог моста и Кванташке пијаце на којој се изводе радови на изградњи НГЦ-1, нове главне црпне станице.  На датој локацији се предвиђа довођење свих отпадних вода градског подручја леве обале Дунава, као и одвод ка будућој локацији централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Самим тим, тај локалитет је од стратешког значаја за одбрану од плављења града услед јаких киша.

Нова главна црпна станица НГЦ-1 треба у потпуности да замени постојећу главну црпну станицу ГЦ-1 која се налази на раскрсници Радничке улице и Кеја жртава рације. ГЦ-1 је у функцији још од почетка шездесетих година и служи за одвођење отпадних и атмосферских вода јужног градског слива канализације.

– Крајем 2018. године су почели радови на изградњи НГЦ-1, а за око 12 месеци ће по први пут Нови Сад добити објекат овакве садржине у систему третирања отпадних вода, односно канализације. Ово је појединачно највећа инвестиција у канализациони систем од кад постоји Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ финансирана из градског буџета и вредна је 860 милиона динара. Оно што је од великог значаја за становнике овог дела града, јесте то што ћемо имати објекат који ће бити у складу са европским стандардима и нормама и грађани неће осећати непријатне мирисе или било које друге негативне ефекте због међусобне близине стамбеног блока и сложеног канализационог система. Ово је такође припрема у процесу изградње централног пречистача, а следеће што нас чека јесте израда студије изводљивости централног постројења за пречишћавање отпадних вода, премошћавање Жежељевог моста са канализационим цевима и потом изградња пречистача који ће бити у близини Роковог потока у Петроварадину. Кеј и Подбара не само да неће више имати непријатне мирисе са ове локације, већ ће Град заједно са Покрајином инвестирати 280 милиона динара у уређење Улице Марка Миљанова која ће бити булеварског типа, а радићемо и на реконструкцији више улица у Алмашком крају, тако да ће тај део града осетити један снажан инвестициони циклус – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић је истакао да је нова црпна станица-НГЦ-1 пројектована у складу са важећом правном регулативом Републике Србије и у складу са европским нормама.

– Сходно томе, осмишљен је потпуно изолован објекат, из којег не може да изађе загађени ваздух са непријатним мирисом. Нови излив у Дунав је нижи од постојећег, тако да ће дужи временски период бити потопљен од стране Дунава, што је повољније за заштиту од ширења непријатних мириса – нагласио је Перковић.

Како је речено током обиласка, наставак израде техничке документације за изградњу централног постројења за пречишћавање отпадних вода Новог Сада улази ове године у фазу израде студије изводљивости са идејним пројектом, за шта су обезбеђена средства гранта Европске уније.

Извор: Град Нови Сад