НАРОДНИ МУЗЕЈ ДОМАЋИН МЛАДИМА ИЗ СЛОВАЧКЕ, ФРАНЦУСКЕ И НОРВЕШКЕ

Кикиндски Народни музеј, по други пут, домаћин је омладинског кампа “Youth exchange camp”. Лане је младе из неколико земаља угостио француски град Марманде, а пре тога Нарвик. До 12. јула у нашем граду бораве млади, узраста од 14 до 19 година, из Словачке, Француске, Норвешке и Србије. За тридесетак учесника кампа пријем је уприличила Станислава Хрњак, председница градске Скупштине:

– Нарочито је задовољство што су гости млади из Жилине и Нарвика, наших братских градова. Размена младих у овом региону и шире у Европи од кљученог је значаја. Кад млади дођу код нас и упознају историју и културу нашег града, кад кроз различите радионице и организацију кампа доживе шта значи живети у оваквим срединама, сасвим сам сигурна да је то велико богатство за сваког у њих појединачно. Кикинда има тај потенцијал, а организација Народног музеја је веома добра- изјавила је Хрњак. Тема овогодишњег кампа је „Ухваћени између“, а у фокусу рада учесника, поред толеранције и демократије, јесу мигранти:

– Нама је јако драго што смо носиоци омладинског кампа “Yоутх еxцханге цамп”. Највећи изазов свих установа културе јесте да привуче омладину као публику. Мислимо да је ово најбољи пут, дакле да се наша омладина упозна са вршнајцима из Европе. То је, по нашем мишљењу, веома корисно и важно. У оквиру кампа који траје 12 дана, млади учествују у радионицама и обилазе различите установе. Суштина је да науче како да буду толеранти према другим људима. Идеја је била да се мало више укључи и мигрантска популација – саопштила је Милашиновић. Прилику да упозна Кикинду, братски град Жилине, није пропустио Хендрик Јакобс. Студент немачког језика из Словачке каже да је веома задовољан кампом:

– Драго ми је што ми се пружила прилика и да упознам младе људе из Француске и Норвешке. Први утисци о Кикинди су позитивни. Овде ми се јако свиђа – признао је Јакобс. Носилац пројекта је организација Нарвиксентерет из Нарвика, са којом Народни музеј сарађује од 2016. године.

Извор: Град Кикинда